Archief
Edwin van Buuringen via Flickr CC

Edwin van Buuringen via Flickr CC

'Bandenprikker moet zes maanden de cel in'

De Westlandse bandenprikker zou een half jaar gevangenisstraf moeten krijgen, met daarbij tien maanden extra cel indien hij binnen drie jaar opnieuw in de fout gaat. Dat is althans de dinsdagochtend uitgesproken eis van de officier van justitie voor de Haagse rechtbank.

De 20-jarige 's-Gravenzander Quentin S. werd op 6 mei opgepakt. Hij wordt ervan verdacht in de maanden ervoor bijna driehonderd banden te hebben lekgestoken van 257 auto's in vooral 's-Gravenzande, Monster en Naaldwijk.

"Tot alles in staat"

De officier kwam tot de extra lange proeftijd van drie jaar, omdat de vrees bestaat dat S. opnieuw de fout ingaat. Hij zou niks meer te verliezen hebben en "tot alles in staat zijn", zo meldt Omroep West. Bij de 'opbouw' van de eis speelde ook een rol, dat de 's-Gravenzander - die eerder in Naaldwijk woonde - tijdens zijn tijdelijke invrijheidstelling opnieuw de fout inging, door een vriend dwingend aan te zetten om ook banden lek te gaan prikken.

Verder wil de officier van justitie dat S. zich onder behandeling laat stellen, een enkelband krijgt en zich niet meer in het Westland mag vertonen. De advocaat van S. wees er voor de rechtbank op, dat niemand zijn cliƫnt heeft betrapt met een mes naast een band.

Relatiebreuk

Volgens de moeder van S. was de relatie van haar zoon een half jaar eerder uitgegaan met ruzie en was hij sindsdien verbitterd. Het zou haar niet verbazen als Quentin zijn woede op deze manier heeft gekoeld. Haar zoon wil hier niet op reageren.

Quentin heeft volgens een psychiater last van een persoonlijkheidsstoornis "in het autisme-spectrum, syndroom van asperger". Hij zou dingen vaak buiten zichzelf leggen. In de woorden van de psychiater "emoties externaliseren". Een verband tussen die stoornis en het bandenprikken valt als zodanig niet aan te tonen, omdat hij ontkent.

Vernielingen bij woede

Moeder vertelt dat Quentin zijn woede uit door spullen van anderen kapot te maken. Zo schreef hij al eens met stift op een auto die op haar parkeerplek was gezet en bekraste hij de auto van de ex-man van zijn moeder. Zij noemt hem onder meer gevoelig, kwetsbaar, somber, zorgelijk, rebellerend, afstandelijk, jaloers, wantrouwend en futloos. Alleen in gevoelig, kwetsbaar en futloos kan S. zich een klein beetje vinden.

De officier van justitie kwam met enkele directe vragen aan de verdachte: "Bent u de Westlandse bandenprikker?" S: "Geen reactie". "Is er iets dat kan ontlasten dat u de Westlandse bandenprikker bent?" S: "Geen reactie".

Er zat een handjevol Westlanders in de zaal, maar die hadden allemaal geen behoefte hun vordering verder toe te lichten, aldus Omroep West.