Archief

'Chaos in Westland door Brexit'

Hans de Boer van ondernemersorganisatie VNO-NCW waarschuwt voor een harde Brexit waardoor de export van producten uit het Westland een chaos wordt.

Op de veiling in Honselersdijk zijn ruim tweehonderd mensen uit het Westland bij elkaar gekomen om zich voor te bereiden op dit scenario. De bijeenkomst zou hard nodig zijn, omdat tien procent van de agrarische afzet, zo'n acht miljard euro, naar het Verenigd Koninkrijk gaat. De Brexit gaat onder meer zorgen voor handelsbarriĆØres. Daarnaast wordt verwacht dat de concurrentie op de Europese markt gaat toenemen als de toegang tot de Britse markt moeilijker wordt.

"Ik ben meestal wel rustig, maar ik kom nu net weer uit Brussel en ik zie een risico dat het tussen de Europese Unie en Engeland echt gaat botsen. Dan hebben wij in maart 2019 echt een harde Brexit", zegt Hans de Boer van VNO-NCW tegen mediapartner Omroep West.

Gevolgen voor Westlandse telers

Ook Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO, maakt zich zorgen: "Nog 264 dagen te gaan en we weten nog niet veel. Ik dacht eerst dat het een zachte Brexit zou worden, maar misschien wordt het toch een harde. Dan moeten we ons zorgen gaan maken".

Zo'n harde Brexit heeft gevolgen voor de Westlandse telers. "Er gaat een verplaatsing van productie plaatsvinden, dus als het moeilijker en duurder wordt om van hieruit daar naartoe te exporteren, dan zul je zien dat producenten in het Verenigd Koninkrijk dat over gaan nemen. Dus Nederlandse producenten, zeker ook de agrarische sector, gaan toch te maken krijgen met meer concurrentie vanuit het Verenigd Koninkrijk", legt De Boer uit.



Goede voorbereiding


Volgens Hans de Boer kunnen ondernemers zich het beste voorbereiden op het slechtste scenario om het negatieve effect zo goed mogelijk te minimaliseren. "Veel ondernemers doen zaken binnen de EU en hebben geen ervaring met de douane. Overleg dus met de douane hoe je straks zo soepel mogelijk je spullen de boot op kan krijgen. Maar je moet ook met de afnemers aan de andere kant overleggen. Want als jij straks alles op orde hebt, maar zij niet, dan ben je nog nergens".

Minister van Landbouw Carola Schouten, is het hier mee eens: "We moeten goed voorbereid zijn op volgend jaar. Als overheid gaan we bijvoorbeeld nu al personeel aannemen bij de NVWA zodat de keuringen snel kunnen blijven gaan bij de douane, zodat er snel geƫxporteerd kan worden. Wij zullen er alles aan doen dat de telers kunnen blijven exporteren. Wij nemen maatregelen, de ondernemers moeten dat ook doen en dan zijn we hopelijk goed voorbereid".