Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Eigen karakter Westland dreigt verloren te gaan'

Door: Kees van Doorn

Gepubliceerd op: vrijdag 21 april 2017 12:12

Foto: Dennis van Schie 1


Het karakteristieke, eeuwenoude eigen karakter van het Westland dreigt in snel tempo verloren te gaan. Dat is de mening van Het Genootschap Oud-Westland. Er dreigt landschappelijke ruinering, omdat in de ruimtelijke ordening nauwelijks rekening wordt gehouden met landschappelijk- en dorpsschoon. Het genootschap wil dit binnenkort in de raadscommissie Ruimte onder de aandacht brengen.

Was het Westland vroeger een gebied dat schilders aantrok vanwege het pittoreske karakter van de streek, nu heeft het reputatie gekregen van het lelijkste industriegebied van Nederland. Het landschap moet het ontgelden. Als voorbeeld noemt het genootschap het duingebied, dat 'verkwanseld' dreigt te worden als bouwgrond. Gewezen wordt op Duingeest bij Monster en de plannen voor 1.200 woningen bij het Schelppad en de Madeweg. 

De omgeving van unieke monumenten loopt volgens het genootschap ook gevaar. Acties van het bestuur van de historische druivenkwekerij Sonnehoeck in Kwintsheul om bij de huizenbouw rekening te houden met de zichtlijnen, stuitte op onwil bij het college van Westland. En buitenplaats Dijckerwaal bij de Waalbrug in 's-Gravenzande is al omgeploegd.

Het genootschap zegt oog te hebben voor economische belangen "Huisvesting is belangrijk, maar het kan ook anders. Als wij geen oog hebben voor de historische wortels van het Westland, dan kan de prijs van de vooruitgang wel eens te hoog zijn."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS