Archief
WOS Media

WOS Media

"Geef de pers zo veel mogelijk bewegingsruimte"

Op de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Genootschap van Burgemeesters is een beroep gedaan om de pers een zo vrij mogelijke bewegingsruimte te geven rondom openbare vergaderingen. Directe aanleiding is het bekend worden deze week van een door Westlands burgemeester Van Ardenne opgesteld persprotocol (dat overigens voorlopig is ingetrokken - red. WOS).

Het beroep op voornoemde organisaties is donderdag gedaan door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren. In een brief stellen zij, dat de toegankelijkheid van openbare vergaderingen met name voor cameramensen onder druk staat. Ze verwijzen daarbij naar diverse gemeenten in ons land en specifiek op het incident op 7 november tussen burgemeester Van Ardenne van Westland en het tv-programma EenVandaag.

"Deze inhoudelijke afwijzing van een verzoek tot het maken van opnamen achten wij zeer kwalijk", aldus de briefschrijvers, algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ en Marcel Gelauff (NOS), voorzitter van de hoofdredacteuren. Eind december is er een gesprek geweest met Van Ardenne. In dat gesprek zou door haar duidelijk zijn gemaakt "dat in een voorkomend geval opnieuw zo zou worden besloten".

"Het mag duidelijk zijn dat een selectie op inhoudelijke gronden door een burgemeester welk medium wel of niet toegang krijgt tot de raadszaal een ernstige beperking van de persvrijheid inhoudt", stellen zij in een verwijzing naar het optreden van burgemeester Van Ardenne. "Het zou een belangrijk signaal zijn, als de VNG en het Genootschap van Burgemeesters duidelijk maken dat u elke vorm van inhoudelijke beoordeling van een medium of diens onderwerpkeuzes bij het verschaffen van toegang ten strengste afkeurt", is de wens van Bruning en Gelauff.

Categorieen:
Westland Algemeen