Archief

'Gravin Machteld' naar gemeentekantoor 's-Gravenzande, kunstenares niet blij

Het standbeeld van Gravin Machteld, dat tot donderdag op het Marktplein in 's-Gravenzande stond, krijgt een plek bij het voormalige gemeentekantoor in het dorp. Dat schrijft wethouder Duijvestijn in een memo aan de gemeenteraad. Over de verplaatsing van het beeld is veel te doen geweest.

Deze week is de herinrichting van het Marktplein begonnen. Donderdag is het beeld weggehaald, maar het keert niet terug op het plein. Op die plek komen namelijk terrassen. Er werden diverse nieuwe locaties genoemd, maar niets was goed genoeg voor het symbool van 's-Gravenzande. Nu is die locatie dus wel gevonden bij het gemeentehuis.

Dat gemeentehuis wordt herontwikkeld door New Lake 19. "Binnen dit plan zal het beeld een plek krijgen in het plantsoen aan de zijde Van Geeststraat", schrijft Duijvestijn. "Het plantsoen ligt centraal, maakt deel uit van het centrum en wordt een ontmoetingsplek waar jong en oud bijeenkomen. Dit ondersteunt ook het verhaal bij het beeld. Machteld stond voor ontmoeten en verbinden."

Omdat de herontwikkeling van het gemeentekantoor nog niet is gestart, laat staan afgerond, wordt op korte termijn gesproken met kunstenares Ingrid Rollema over een tijdelijke locatie voor het beeld elders in het centrum.

Kunstenares niet blij

Rollema geeft tegenover WOS Media aan niet blij te zijn met de verplaatsing en spreekt over 'intellectuele vernietiging'. "Het beeld wordt op deze manier uit de context gehaald. Het is met deze afmetingen specifiek gemaakt voor dit plein."

Categorieen:
's-Gravenzande Cultuur