Archief
Google Streetview 2

Google Streetview 2

'Noodzaak verbreding A4 nog onduidelijk'

Het is onvoldoende duidelijk waarom de rijksweg A4 tussen Den Hoorn en de Ketheltunnel moet worden uitgebreid van een tweebaans- naar een driebaansweg. Ook moeten er eerst alternatieven voor de uitbreiding worden onderzocht. Dat betoogt althans de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) in een zienswijze op de plannen.

De verbreding zou nodig zijn om de doorstroming te verbeteren en maakt onderdeel uit van een groter plan om de A4 in Haaglanden aan te pakken. De A4 is nu overal driebaans, maar ter hoogte van de afrit Den Hoorn verdwijnt er een baan.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) schreef eerder in een Kamerbrief dat uitbreiding van het aantal rijstroken een positief effect heeft op de doorstroming. Dit zou blijken uit een verkeersanalyse. "Deze verkeersanalyse zelf is echter niet gepubliceerd", aldus NMZH-directeur Alex Ouwehand. Hij wil dan ook inzicht in de cijfers.

De NMZH maakt zich verder grote zorgen om de toename van fijnstof, geluid en andere negatieve gevolgen voor de gezondheid die uitbreiding van de weg en een mogelijke toename van verkeer met zich meebrengen. Daarom moet er volgens Ouwehand ook worden gekeken naar mogelijke alternatieven. Daarnaast moet een eventuele verbreding van de weg ook passen in de afspraken die zijn gemaakt in het kader van de Integrale Ontwikkeling Delft-Schiedam (IODS). "Deze afspraken zijn nog steeds van kracht." Het gaat dan onder meer om geluid- en zichtgaranties voor omwonenden, maar ook om het versterken van de natuurkwaliteit en het vergroten van de recreatieve- en belevingswaarden van het gebied.

Categorieen:
Algemeen