Archief
Odfjell

Odfjell

'Toezicht gevaarlijke stoffen kan veel beter'

Tankopslagbedrijven in het Rotterdamse havengebied die veel van doen hebben met gevaarlijke stoffen, werken nog niet veilig genoeg. Ook schort er nog veel aan het toezicht op deze bedrijven. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag laten weten, zo meldt mediapartner RTV Rijnmond.

De raad deed onderzoek bij vierhonderd bedrijven waar met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Aanleiding waren de misstanden bij Odfjell Terminals in de Rotterdamse Botlek, schuin tegenover Maassluis. Het bedrijf raakte in 2011 in opspraak nadat het een ontsnapping van de stof butaan had verzwegen. Dit gebeurde later nog een paar keer. Ook kwam de kankerverwekkende stof benzeen vrij.

Verder waren onder meer de koel- en blusvoorzieningen niet op orde en was er achterstallig onderhoud aan opslagtanks. Uiteindelijk leidde meerdere incidenten ertoe dat de werkzaamheden in 2012 werden stilgelegd. Ook moest het bedrijf een boete van 3 miljoen euro betalen. In 2014 verkeerde het bedrijf op het randje van faillissement.

Advies

Er ontbreekt volgens de onderzoeksraad een autoriteit die boven alle toezichthoudende instanties staat en kan ingrijpen als het ergens misgaat. Verder komt de Inspectie SZW vaak niet opdagen bij gezamenlijke inspecties, zo stelt de raad.

Ook de tankopslagbedrijven zelf kunnen nog beter met veiligheid omgaan. Veel organisaties hebben maatregelen genomen, maar dat is nog niet genoeg om de veiligheid ook echt te kunnen waarborgen. Er zou meer een onderlinge informatie-uitwisseling kunnen worden gedaan.



Het is nu aan de regering om te beslissen of de adviezen van de onderzoeksraad worden omgezet in bijvoorbeeld wetgeving.

Reactie Odfjell

Odfjell heeft afgelopen jaren al voor miljoenen euro's geïnvesteerd om technische verbeteringen aan te brengen. Het tankopslagbedrijf ziet het rapport van de onderzoeksraad als bevestiging dat het bedrijf op de goede weg is.

Odfjell zegt ook de komende jaren in verbetering van veiligheid te blijven investeren.

Categorieen:
Maassluis Economie