Archief
Tom van Bemmel

Tom van Bemmel

'Wildgroei van hulpverlening bij Waterweg in goede banen leiden'

Uit het hele land komen mensen naar het Waterweggebied om te helpen met het redden van de talloze besmeurde zwanen. Ook vanuit het zeehondencentrum Pieterburen zijn in Maassluis hulpverleners gearriveerd. Mensen die willen helpen, moeten zich wenden tot de Dierenambulances.

"Er dreigt een wildgroei aan hulpverlening te ontstaan", aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Daarom is tegen 16.30 uur een zogeheten GRIP 1 afgekondigd. Deze maatregel is vooral bedoeld om de coördinatie van de hulpverlening zo goed mogelijk te maken.

Rond 16.00 uur zijn tientallen besmeurde zwanen bijeengedreven en gevangen tussen de Maeslantkering en het complex van DSM bij de Waterweg. Er zijn ook besmeurde zwanen het Westland ingevlogen en onder meer in de omgeving van Naaldwijk aangetroffen. Wie besmeurde zwanen ziet, kan de dierenambulance bereiken via 0900-1120000.

De reddingsacties zullen nog tot ongeveer 21.30 uur doorgaan, zo was de verwachting rond half zes. Er worden nog steeds spullen gebracht naar de verzamellocatie aan de Burgemeester Lelykade in Maassluis. Inmiddels liggen er al behoorlijk wat handdoeken, lakens en dekens.

Update 19.50 uur

Rijkswaterstaat gaat een noodhospitaal inrichten voor de vogels die met olie zijn besmeurd in de Rotterdamse haven. Het tijdelijke dierenziekenhuis komt op een groot parkeerterrein bij de Maeslantkering bij Hoek van Holland, meldt mediapartner RTV Rijnmond.

De vogels die worden gevangen worden voorlopig eerst gestabiliseerd bij Vogelklas Karel Schot in Rotterdam. Dat betekent dat ze speciale medicijnen krijgen waarmee ze van binnen worden doorgespoeld. Daarna gaan de dieren naar het noodhospitaal, omdat Karel Schot niet alle vogels kan opvangen.