Archief

Ako Taher speelt eigen pianostuk tijdens Filmfestival Maassluis

Tijdens het Pieter Wiercx Filmfestival Maassluis treedt Ako Taher op met een zelf gecomponeerd pianostuk. De inmiddels bekende inwoner van de stad, die eerder meedeed aan het tv-programma Hollands Got Talent, speelt het stuk voorafgaand aan de film Lion van regisseur Garth Davis. Het muziekstuk is op donderdag 17 augustus te bewonderen in Theater Koningshof.

Taher heeft op veel mensen indruk gemaakt met zijn levensverhaal. In 1999 vluchtte hij uit Irak, waarbij hij zijn studie klassieke piano aan het conservatorium in Bagdad moest afbreken. Begin 2010 kwam hij bij zijn werk bij een tweedehands warenhuis een piano tegen. "Zo vals als wat, maar ik moest er gewoon op spelen." Nu heeft hij in zijn woning in Maassluis een babyvleugel. Het is zijn liefste bezit. Hij zit er vaker achter dan voor de tv. Als het even kan zo'n zes tot acht uur per dag.

Om in zijn levensonderhoud te voorzien werkt hij via een uitzendbureau bij de veiling in Naaldwijk. Dit werk is eigenlijk funest voor de kwaliteit van zijn pianospel. De onregelmatige werktijden zijn voor hem een hoge drempel om zijn passie te volgen. Hij wil zijn brood verdienen met zijn muziek. Om dit te bereiken heeft hij een aantal mensen in Maassluis gevonden die hem daarbij willen helpen.

Eigen concert

Inmiddels zijn zijn werktijden vast en komt er regelmaat in zijn leven. En er gaat iets bijzonders gebeuren, want aan het einde van dit jaar gaat hij een concert geven. Hij heeft nu wat meer tijd om te studeren en vooral tijd om het concert 'Ervaar Ako in Maassluis', dat in november 2017 gepland staat, voor te bereiden.