Archief

Bemanning Brits oorlogsvliegtuig van Abtswoude al lang geborgen

Het neerstorten van een Brits gevechtsvliegtuig bij Abtswoude in de Tweede Wereldoorlog is een feit. Dat de vierkoppige bemanning daarbij is omgekomen, klopt ook. Alleen liggen de lichamen niet meer in de bodem van de crash site. Dat blijkt uit het oorlogsdagboek van Kees Tetteroo.

De NOS en Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 meldden afgelopen weekend dat het wrak nog diep in de bodem zou liggen. Het is goed mogelijk dat er nog resten zijn, maar het vliegtuig is al vlak na het neerstorten geborgen. De bemanning heeft een plek gekregen op de begraafplaats van Schipluiden.

Het dagboek van Kees Tetteroo is volgens het NIOD "een uniek en bijzonder waardevol document". De veeverloskundige beschreef minutieus in de periode 1939 tot 1945 wat in zijn woonplaats Schipluiden en de directe omgeving gebeurde.



Wrakstukken gefografeerd

De crash van het vliegtuig zag hij met eigen ogen op 30 juni 1940. Een dag later fietste hij daarheen en maakte stiekem foto's van het wrak met zijn verborgen fototoestel. Ook heeft hij het houten kruis vastgelegd, dat door Duitse soldaten was neergezet ter herinnering.

Tientallen jaren heeft op de begraafplaats van Schipluiden 'het graf van de onbekende soldaat' gestaan. Na onderzoek in 1994 blijkt dat de vier lichamen de inzittenden van het gevechtsvliegtuig zijn. Nog ieder jaar worden de gevallenen door scholieren herdacht.

Categorieen:
Algemeen