Archief

Bezorgde baasjes laten katten inenten na bericht over kattenziekte

Veel kattenbaasjes in Westland bellen dierenartsen met vragen over de besmettelijke kattenziekte die vorige week opdook in Honselersdijk. Het huisdierenziekenhuis in het dorp meldde dinsdag dat het een kitten moest laten inslapen nadat was vastgesteld dat het was besmet met het Feline PanleucopenieVirus.

De kattenziekte is dodelijk maar te voorkomen door vaccinatie. "Maar katten moeten voor een goede bescherming wel tweemaal worden ingeënt en dat laten niet alle eigenaren doen", zegt dierenarts Dieneke Jongepier van de kliniek in Honselersdijk. De ziekte is te herkennen aan maag- en darmklachten. "Door het virus verdwijnen de witte bloedlichaampjes en die heb je juist nodig om het virus te bedwingen. Als de ziekte eenmaal in een verder stadium is gekomen, kun je het dier niet meer behandelen."

Vooralsnog is het bij deze ene melding gebleven. Andere dierenartsen krijgen wel veel telefoontjes van bezorgde baasjes. Dierenarts Bert van Dijk van dierenkliiniek DLN in Naaldwijk: "Veel mensen vragen zich af of hun huisdier goed is ingeënt. We hebben vandaag zeven extra vaccinaties."