Archief
WOS Media

WOS Media

Bomenkap Kraaiennest weer uitgesteld

De bomenkap in recreatiegebied het Kraaiennest, op de grens van Maasland en De Lier, wordt weer uitgesteld. Uit onderzoek door Staatsbosbeheer blijkt dat er mogelijk broedende vogels zitten in de bomen die weg moeten. De natuurorganisatie heeft daarom besloten nog niet te beginnen met de kap.

Volgens Staatsbosbeheer zijn er vorige week twee nesten van zwarte kraaien aangetroffen. "Wij hebben in twee bomen op de parkeerplaats twee kraaiennesten gesignaleerd. Het is alleen nog wel onduidelijk of de nesten bewoond zijn of niet", vertelt boswachter Lieke Verhoeven. Staatsbosbeheer onderzoekt momenteel of de nesten nog in gebruik zijn.

De bedoeling was om deze week de gevaarlijkste bomen in het gebied, bij de parkeerplaats en de kruising van het fietspad, weg te halen. De andere bomen zouden pas weggehaald worden als er een plan is voor herplant. Deze afspraak kwam tot stand na overleg tussen Staatsbosbeheer, de Bomenstichting, de Midden-Delfland Vereniging en de natuurvereniging KNNV.

Verhoeven verwacht dat er nog wel een tijdje overheen gaat voordat de bomen daadwerkelijk tegen de vlakte gaan. Mocht blijken dat de nesten leeg zijn, dan moet er volgens de boswachter van alles geregeld worden. "We moeten dan weer opnieuw een quick scan uitvoeren, maar ook moeten we rekening houden met de agenda van onze aannemer die de bomen daadwerkelijk kapt." Staatsbosbeheer houdt ook rekening met het broedseizoen.

Bezwaar

Vanwege het gevaar voor vallende takken door aftakeling van de bomen wilde Staatsbosbeheer de oude populieren aanvankelijk al eind mei omzagen. Tegen dit plan was veel weerstand. De Bomenstichting, de Midden-Delfland Vereniging en de natuurvereniging KNNV maakten bezwaar en stapten naar de rechter.

De organisaties vroegen de kap uit te stellen tot na het broed- en recreatieseizoen. Ook misten zij een visie en pleitten ze voor een veelomvattend plan voor herplant. De rechter stelde de kap voorlopig uit en in de tussentijd moesten de partijen er samen uitkomen. Die spraken af dat de gevaarlijke bomen moeten verdwijnen. Als de stabiliteit van de andere bomen verslechtert, haalt Staatsbosbeheer die ook zo snel mogelijk weg, ook wanneer het herplantplan nog niet af is. Staatbosbeheer hoopt dat dit niet nodig is.