Archief

Botulisme bij watervogels in de Houtsnip

De tropische luchten van dit moment zorgen niet alleen voor plezier, maar ook voor ongemakken. Vogelopvang de Houtsnip in Hoek van Holland ziet de laatste dagen een toename van het aantal zieke watervogels. Vooral de bacterie botulisme zorgt voor gevleugelde slachtoffers.

De afgelopen twee weken werden in de opvang vijf watervogels met botulisme behandeld. Een van die eenden heeft inmiddels het loodje gelegd. Met de andere dieren gaat het gelukkig wel goed. Een paar zitten er in quarantaine en de rest komt bij in het speciale eendenbad.

Botulisme is een hardnekkig probleem en ontstaat in warm, stilstaand water. "Dan komen er bloedzuigers uit de bodem omhoog. Eenden eten de beesten op. Het is dan een kwestie van spoelen, spoelen, spoelen", zegt Lilian van Nieuwland van de Houtsnip. Na een paar weken zijn de eenden gezond en worden ze vrijgelaten.

Behalve eenden met botulisme, verzorgt de Houtsnip ook andere vogels. Dinsdagochtend is een opgelapte koekoek vrijgelaten. Ook zitten er doffers, een ransuil, kauw en vele andere dieren in de opvang in De Rondgang.