Archief

Brandweer: 'We wonen samen, maar delen niet alles'

Het samenwonen van de vrijwillige brandweer van Honselersdijk en de bedrijfsbrandweer van bloemenveiling Flora Holland bevalt goed. De twee korpsen 'hokken' sinds twee weken in een pand op het terrein van de veiling. Maar als je denkt aan samenwonen dan denk je toch snel aan alles samen delen en dat is hier duidelijk niet het geval.

Bevelvoerder Eric Vreugdenhil van de vrijwilliger brandweer zegt: "Wij zitten in één pand, maar we zijn twee verschillende organisaties. Het enige wat we delen, zijn de kantoorruimtes, de trainingsruimte en de leefruimte."

Brandweerpakken en de brandweerwagens worden niet gedeeld en daar is een reden voor. De pakken worden op maat gemaakt, zodat de kleding optimaal zit en ook de schoenen en gereedschappen worden altijd door dezelfde brandweerman gebruikt.

Maar brandweerwagens zou je best kunnen delen denk je, want die zijn allemaal hetzelfde toch? "Nee", zegt Vreugdenhil, "de bedrijfsbrandweer werkt met een veel zwaardere brandweerwagen die veel meer water kan verpompen en dat is nodig omdat de veiling zo'n groot object is."

Veel meer ruimte

Buiten het delen van verschillende ruimtes, is het belangrijkste voordeel dat het pand veel groter is, waardoor beide korpsen meer ruimte hebben. De vrijwillige brandweer kan veel meer spullen kwijt en daardoor kunnen er ook meer vrijwilligers bij deze brandweer aan de slag.

Die extra vrijwilligers hoopt Vreugdenhil te kunnen werven bij overbuurman Flora Holland. "Deze veiling is de grootste werkgever van Westland, er werken dus super veel mensen op een paar meter van de kazerne. Mocht er een grote brand of een ander incident zijn, dan hoeven ze alleen maar de straat over te steken om hun spullen te pakken en te gaan rijden."