Archief

College achter bewoners Ambachtsweg en Seniorenraad

Het Westlandse college van B en W is het eens met de bewoners van de Ambachtsweg in Wateringen en de Westlandse Seniorenraad om lijn 21 van de HTM niet via de Ambachtsweg naar het centrum van Wateringen te laten rijden. In een brief aan de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), die de vervoerplannen van de busmaatschappijen moet goedkeuren, wordt gevraagd de bus via de Poeldijkseweg te laten rijden.

Iedereen is blij dat Wateringen via buslijn 21 met het Haga-ziekenhuis wordt verbonden, maar de route bevalt minder. Volgens de bewoners is de Ambachtsweg te smal en door de verkeerssluizen te onveilig als doorgaande busroute. Ook zouden de veelal niet-onderheide woningen niet bestand zijn tegen de trillingen van het zware verkeer. Vervoerder HTM daarentegen meent dat de route veilig is, bovendien zouden door de omweg via de Poeldijkseweg duizenden kilometers per jaar meer moeten worden gereden.

In de brief vraagt het college de MRDH om voor de jaren na 2019 alternatieven voor lijn 21 te onderzoeken. Zo zou lijn 25 via de Poeldijkse weg naar Wateringen kunnen rijden en dan via de Leyweg terug naar Den Haag. Dat zou de loopafstand naar het Haga-ziekenhuis voor de reizigers tot circa 300 meter beperken. Een andere optie zou kunnen zijn lijn 37 via Wateringen te laten rijden waardoor er ook een rechtstreekse verbinding met het Delftse ziekenhuis zou ontstaan.

Tot slot vraagt het college in datzelfde onderzoek te bekijken of het eindpunt van lijn 21, nu voorzien op het Plein, kan worden verlegd naar het eindpunt van de tramlijnen 16 en 17 aan de Dorpskade. Daardoor kunnen de Wateringse woonwijken verbonden worden met de tram en kunnen de buschauffeurs gebruik maken van de voorzieningen (rustplaats en toilet) bij de keerlus, aldus het college.