Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Cultuur

Filteren op datum:
        
Westland op de kaart als fiets- en wandelgebied dinsdag 20 maart 2018 09:09

Westland op de kaart als fiets- en wandelgebied

Westland is een echt fiets- en wandelgebied, maar dat is nog niet bij iedereen bekend. Daarom gaat Bezoek Westland in samenwerking met Route.nl het gebied beter op de kaart zetten. Achter de schermen wordt gewerkt aan een mogelijke samenwerking met regiopartners om het aanbod nog aantrekkelijker te maken en regio’s met elkaar te verbinden. Dat is maandag bekend gemaakt tijdens de opening van het nieuwe toeristische seizoen. In het hoofdkantoor van Rabobank Westland in De Lier nam wethouder Ouwendijk de nieuwe promotiematerialen, waaronder een toeristische plattegrond en een 'Westland Top 5 folder' in ontvangst. Deze folder is tevens vertaald naar het Engels en Duits, om ook buitenlandse bezoekers beter te kunnen informeren over de toeristische mogelijkheden in Westland.InformatiezuilenDe afgelopen periode zijn bij Eetcafé De Bonte Haas, het Westlands museum, De Westlandse Druif en Strandpark Vlugtenburg informatiezuilen neergezet, waarmee bezoekers van de regio naar de toeristische website kunnen. De komende tijd wordt ook ingezet op het plaatsen van toeristische bewegwijzering. Inmiddels zijn zo'n 17 locaties dankzij deze bruine borden beter vindbaar voor bezoekers en het aantal locaties zal naar verwachting in 2018 verder uitbreiden.Bezoek Westland gaat tevens aan de slag met online campagnes. In samenwerking met bloggers en vloggers worden verhalen gemaakt op basis van themamaanden (kust, familie & kids, fietsen & wandelen, streekproducten, kunst).
Lees meer
Video 'Politie-inzet op feestweek mag ten koste gaan van andere taken' maandag 12 maart 2018 22:10

'Politie-inzet op feestweek mag ten koste gaan van andere taken'

Ruim 6.100 mensen hebben de moeite genomen om de gemeentelijke enquête over feestweken in het Westland in te vullen. Jongeren (18-25 jaar) hebben van alle leeftijdsgroepen de vragenlijst het meest ingevuld. De uitkomsten zijn maandagavond gepresenteerd. De stellingen in het onderzoek liepen sterk uiteen: over de eindtijd van evenementen tot het gebruik van alcohol door jongeren. 77% van de respondenten vindt dat de evenementen met name gericht moeten zijn op de Westlandse bevolking. 18% vindt van niet en 5% heeft geen mening.Politie-inzetHet komt voor dat politiemensen op zomerfeesten worden ingezet om de openbare orde en veiligheid te waarborgen. 57% van de respondenten heeft er geen moeite mee dat de politie op die momenten niet op andere taken kan worden ingezet. 30% van de mensen noemt die ontwikkeling onacceptabel.Politiewoordvoerder Cor Spruijt noemt deze uitslag verrassend. "Wij besteden heel veel aandacht aan het voorkomen van woninginbraken. Politiecapaciteit is altijd schaars, dus wij proberen goede keuzes te maken. Onze prioriteit ligt ook elders in het Westland en het zou fijn zijn als onze Westlanders dat ook ervaren". Over het aantal bezoekers van de zomerfeesten zijn de meningen erg verdeeld. 44% vindt het goed dat de feesten meer bezoekers trekken. 40% is daar niet blij mee. De feestweken kunnen volgens 84% van de respondenten in de huidige vorm blijven bestaan. 12% pleit voor een verandering.62% van de invullers geeft aan dat er een evenemententerrein in de openbare ruimte moet worden aangewezen. 25% vindt van niet en 13% heeft geen mening. 60% vindt dat er tijdens evenementen strenger gecontroleerd moet worden op jongeren onder de 18 jaar en alcohol gebruik. 34% vindt van niet. De gemeente Westland gaat de komende maanden aan de slag met de uitkomsten. Ook de suggesties die door bezoekers van de presentatie na afloop op gele briefstickers zijn gedaan, worden in het nieuwe beleid meegenomen. In april volgt een tweede bijeenkomst over 'hoe nu verder'. De verwachting is, dat de gemeenteraad in het najaar het evenementenbeleid voor 2019 kan vaststellen. Bekijk hier de volledige uitslag van de enquête.
Lees meer
White Wall Project niet in Maassluis maar in Schiedam zaterdag 10 maart 2018 12:12

White Wall Project niet in Maassluis maar in Schiedam

Het White Wall Project van de Spaanse kunstenaar Paco Dalmau zal niet in Maassluis worden uitgevoerd. De organisatie achter het project heeft "vanwege het kostenplaatje de benodigde vergunning niet rond kunnen krijgen en heeft daarom besloten uit te wijken naar het Beatrixpark in Schiedam. Met zijn White Wall Project heeft Dalmau eind vorig jaar de Waterweg Cultuurprijs 2017 gewonnen. Deze vooraf al bekroonde vijfde editie omvat een 600 meter lange installatie, gemaakt van hout en canvasdoeken. De bedoeling is dat de canvasdoeken worden gevuld door de inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Dat mag door middel van onder meer tekeningen, schilderingen, teksten, gedichten en collages. Het was de bedoeling om de 'kunstwand' in de maand juni op een locatie langs de Waterweg te hebben staan. Volgens een woordvoerster van het White Wall Project zouden de verlangde veiligheidsvoorzieningen rondom de installatie dermate veel geld gaan kosten, dat de vergunning in Maasluis onhaalbaar is geworden. Dat leidde tot de verhuizing van het project naar Schiedam. Ontmoeten en verbinden Het doel van het project is om de inwoners elkaar te laten ontmoeten en met elkaar te verbinden. Daarnaast streeft Dalmau ernaar om de gevoelens, gedachten en diverse culturele achtergronden van de inwoners weer te geven: Wie wonen er in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam? En op welke manier voelen zij zich verbonden met elkaar en de plek waar ze wonen? De opening van het White Wall Project zal iets eerder plaatsvinden dan oorspronkelijk de bedoeling was, namelijk op zondag 27 mei. De installatie in het Schiedamse Beatrixpark is te bezoeken tot en met zondag 24 juni.
Lees meer
Video 'Verborgen veilingklok in oude politiebureau Naaldwijk' dinsdag 6 maart 2018 18:06

'Verborgen veilingklok in oude politiebureau Naaldwijk'

De kans is groot dat bij de sloop van het oude politiebureau in Naaldwijk, een veilingklok tevoorschijn komt. Bij de verbouwing van veilinghal tot politiebureau in 1971, is een veilingklok achtergebleven in een spouw. Ton Immerzeel, de conservator van het Westlands Museum, vertelt dit verhaal op de dag dat het kunstwerk aan de gevel van het vroegere bureau wordt opgeknapt. Woensdag of donderdag haalt men het kunstwerk van de muur en wordt het verder gerestaureerd. Vervolgens krijgt het een plek in de collectie van het Westlands Museum.FusieveilingenRuim dertig jaar deed het gebouw aan de 's-Gravenzandseweg dienst als politiebureau. In de jaren daarvoor was het een veiling, weet Ton Immerzeel. Het gebouw is in 1965 uit de grond gestampt en was toen de groente- en fruitveiling van Naaldwijk. Maar door het ontstaan van de fusieveilingen Westland Noord, Westland Zuid en Delft-Westerlee werd de Naaldwijkse veiling overbodig. De toenmalige gemeente Naaldwijk liet de veilingloodsen ombouwen tot brandweer- en politiekazerne. De veilingklok is toen niet weggehaald. "Er zijn foto's van de verbouwing waarop een muur gebouwd wordt vóór de veilingklok", zegt Ton Immerzeel. "Maar de klok zat er nog. Als het gebouw straks afgebroken wordt, komt de klok misschien tevoorschijn". KunstwerkOp de plek van het oude politiebureau komt een nieuwe, tijdelijke brandweerkazerne te staan. Even leefde de vrees dat het kunstwerk aan de voorgevel in de vuilcontainer zou belanden, maar daar is een stokje voor gestoken. Het krijgt een nieuwe bestemming; Ton Immerzeel wil het stuk aan de gevel van het Westlands Museum hangen. De gemeente Naaldwijk deed het keramieke kunstwerk in 1965 cadeau aan de veiling. In dat jaar is het gebouw geopend en bestond de veiling in Westland 75 jaar. Maar wie het gemaakt heeft, is tot op de dag van vandaag niet bekend. "Het is ons nog niet gelukt om er een rekening van te vinden", laat Immerzeel weten. SchildOp het kunstwerk van bloemen en planten zat vroeger ook het wapenschild van Naaldwijk, maar dat is er een half jaar geleden vanaf gesloopt. Tot grote ergernis van het Westland Museum. "Dat is er met een slijptol afgehaald". Het museum waarschuwde in 2012 al bij de sloopplannen van het bureau voor de waarde van het kunstwerk. Het geluk is dan ook groot, als op een zekere dag het wapenschild anoniem in het gemeentehuis wordt afgeleverd. Daar ligt het nog steeds. Het schild wordt met het kunstwerk samengevoegd en dan bij het museum in Honselersdijk opgehangen. Wanneer precies de sloopkogel in het alweer tien jaar lang leegstaande politiebureau gaat is niet bekend. Wordt ongetwijfeld vervolgd...
Lees meer