Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Dertig lintjes in de gemeente Westland

Ter gelegenheid van Koningsdag is aan dertig Westlanders een lintje verleend. De onderscheidingen zijn woensdag door burgemeester Van der Tak uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Kiem in 's-Gravenzande.

Tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werden benoemd: Cor van Dalen uit Maassluis en mevrouw Toos Groenewegen-Duijvestijn uit 's-Gravenzande.

Cor van Dalen heeft de onderscheiding ontvangen vanwege een grote reeks verdiensten in de kerkelijke en de onderwijswereld. In 2007 was hij medeoprichter en lid van SOB Westland (Samenwerking Onderwijs Bedrijven) en hij is bestuurslid van Westland On Stage. In 2011 was betrokkene één van de initiatiefnemers van de Greenport Horti Campus en sindsdien lid van de Raad van Advies van Hogeschool InHolland en lid van de maatschappelijke adviesraad van de Politie Haaglanden.

Toos Groenewegen-Duijvestijn is vanaf 1980 nauw betrokken bij het Katholiek Vrouwen Gilde, ook op provinciaal niveau. Van 1998 tot 2009 is zij veelzijdig vrijwilliger geweest bij het Westlands Museum en vanaf 2014 is zij actief als lid van EvenementenCommissie van Probus Vrouwen Westland.

De volgende 26 personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Ton Ballering (Naaldwijk) is onder meer gedurende tientallen jaren veelzijdig vrijwilliger bij voetbalclub Westlandia geweest, van 1999 tot 2007 als voorzitter en vice-voorzitter. Vanaf 2010 is Ballering actief als budgetcoach bij Vitis Welzijn en sinds 2016 is hij taalcoach bij Vluchtelingenwerk Zuidwest-Nederland, afdeling Naaldwijk;

Sjaan Benne-van Zaanen ('s-Gravenzande) is o.m. van 1998 tot 2014 vrijwilliger bij Groei & Bloei geweest en verder vrijwilliger in de Wereldwinkel 's-Gravenzande, bij Recycling 's-Gravenzande en nu bij Steunstichting Rataplan Beheer.

Flip van den Berg ('s-Gravenzande) was o.m. van 1985 tot 2000 vrijwilliger bij voetbalvereniging 's-Gravenzandse SV, nu FC's-Gravenzande, in de rol van scheidsrechter. Sinds 1990 is hij actief als vrijwilliger/chauffeur bij de Stichting Dorcas Internationaal, regio Westland en vanaf 1992 als vrijwilliger/chauffeur bij de Stichting Hoop voor Albanië, afdeling Westland.

Leo van Bergenhenegouwen (Poeldijk) is vanaf 1977 actief als vrijwilliger, bestuurslid en muziekarchivaris van Zangkoren Deo Sacrum in Poeldijk.

Ina Boers-van der Hout ('s-Gravenzande) is onder meer sinds 1996 actief als (vice-)voorzitter van het Westlands Dameskoor en is sinds 1993 als vrijwilliger actief in woonzorgcentrum Sonnevanck.

Koos de Bruijn ('s-Gravenzande) is vanaf 2000 actief als vrijwilliger bij RKVV Westlandia te Naaldwijk als jeugdtrainer. Voor die tijd was hij bestuurslid van de 's-Gravenzandse Voetbalvereniging (nu FC 's-Gravenzande) en actief als jeugdtrainer en leider/coach binnen de jeugdafdeling.

Bianca Buitelaar (De Lier) is vanaf 1996 vrijwillig actief als trainer en scheidsrechter bij Korfbalvereniging CKV Dijkvogels in Maasdijk. In 2000 was zij de initiatiefnemer om de G-sport te integreren in een reguliere vereniging. Hiermee is CKV Dijkvogels trendsetter op nationaal niveau voor integratie van G-sport.

Arie Groenewegen (Wateringen) is vanaf 1987 penningmeester van de Stichting Vrienden van de Wateringse Molen. Daarnaast heeft hij gedurende bijna 50 jaar de functie van penningmeester vervuld bij een groot aantal organisaties. Daarnaast is hij lid van de parochieraad van Sint Jan de Doper in Wateringen en voorganger in avondwakes en weekendvieringen in genoemde parochie.

Nicolè van den Hoeven-Zeestraten (De Lier) vervult sinds 1965 veelzijdige functies bij RK parochie H.H. Martelaren van Gorcum in De Lier. Verder is zij collectant voor de Nierstichting, de Hartstichting en het KWF alsmede mantelzorger voor vele mensen uit De Lier.

John Houben (Naaldwijk), sinds 2012 secretaris van het Westlands Mannenkoor, heeft van 1994 tot 2013 diverse bestuurlijke functies vervuld bij de Hervormde gemeente De Kandelaar in Naaldwijk. Gedurende 13 jaar was Houben voorzitter van Bibliotheek Naaldwijk, Honselersdijk en Maasdijk. Daarnaast was hij voorzitter van de personeelsvereniging van de Politie Haaglanden en, van 2004 tot 2014, bestuurslid - waaronder enkele jaren voorzitter - van het curatorium van de Interconfessionele Scholengroep Westland (ISW).

Willem Klapwijk (Honselersdijk) is sinds 1980 lid van de vrijwillige politie van de regionale eenheid Den Haag, team Westland. Als vrijwilliger is hij actief in de surveillancedienst, samen met beroepscollega's. Hij zet zich in voor noodhulp, wijkzorg, verkeerscontroles en preventieve acties.

Vincent Kuijvenhoven (Naaldwijk) is sinds 1969 vrijwilliger en bestuurslid van schaakvereniging Schaakmat. Verder is hij sinds 1971 actief als vrijwillige strandwacht bij de Reddingsbrigade 's-Gravenzande en al gedurende 34 jaar vrijwilliger en bestuurslid van de Protestantse Gemeente Naaldwijk.

Leo van Marrewijk ('s-Gravenzande) is al 25 jaar vrijwilliger bij diverse verzorgingshuizen van Zorginstelling Pieter van Foreest in Westland (De Kreek, De Naaldhorst, De Opmaat, De Hooge Tuinen). Van 1994 tot 2008 was hij veelzijdig vrijwilliger voor de RK Parochie Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming in Honselersdijk. Verder is hij o.m. sinds 17 jaar chauffeur op Strandrups De Vrijheid van het Platform Gehandicapten Westland.

Marga Nienhuis-Buist (De Lier) is vanaf 1974 tot heden algemeen bestuurslid van de Stichting Steunfonds Dit Koningskind, afdeling Den Haag. Van 1982 tot 2012 was zij organisator en coördinator van de collecte van het Fonds verstandelijk gehandicapten in De Lier en sinds 1987 vrijwilliger bij woonzorgcentrum Triangel in de Lier.

Guus Staal-Lieshout (Monster) is vanaf 1969 actief als bestuurslid en vrijwilliger voor de Gymnasiasten Korfbal Vereniging te Den Haag in een grote reeks van functies. Bovendien werkt zij aan de complete digitalisering van het archief.

Leo Persoon (Honselersdijk) was in 1974 medeoprichter en sindsdien bestuurslid van de Watersport Vereniging Westland. Gedurende 41 jaar is hij vrijwilliger bij en penningmeester van het wijkcentrum De Backerhof in Poeldijk en (van 1995 tot 2005) vrijwilliger bij Bureau Slachtofferhulp, bureau Naaldwijk en Monster. Sinds 2008 organiseert hij de jaarlijkse regionale Zomerbridge Westland.



Katy van der Putten (Poeldijk) is sinds 1991 vrijwilliger bij basisschool Aloysius (nu De Zeester) in Monster. Gedurende 7 jaar was zij vrijwilliger bij ziekenhuis Leyenburg. Van 1991 tot 2001 was zij bestuurslid van de Stichting 15 augustus 1945 en nauw betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse herdenking.

Willem Roseboom ('s-Gravenzande) is sinds 1984 actief als clubarbiter, voorzitter/secretaris en penningmeester van de Biljartvereniging EGBV in 's-Gravenzande. Sinds 2005 is hij voorzitter en secretaris van het regiobestuur van de Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB), regio Vlietlanden. Hij was ook jarenlang actief als vrijwilliger bij voetbalvereniging 's-Gravenzande, nu FC 's-Gravenzande.

Aafke Valentin-van der Hout (Naaldwijk) is sinds 1996 actief als vrijwilliger bij de Stichting Dorcas Aid International te Naaldwijk. Gedurende 26 jaar was zij vrijwillig winkelmedewerkster bij Christelijke boekwinkel Gideon. Vanaf 1999 is mevrouw Valentin actief als vrijwilliger bij 's-Heeren Loo en sinds 2002 vrijwilliger bij de stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) Westland en al jarenlang mantelzorger.

Toos Verbeek-van der Knaap (Honselersdijk) is vanaf 1982 actief als vrijwilliger bij de Bartholomeusparochie Poeldijk. Verder is zij al 31 jaar vrijwilligster en penningmeester bij het project Klas in de Kas en sinds 2012 actief als planner en bijrijder op de Plusbus van Vitis Welzijn.

Jan Vermeer (Naaldwijk) is sinds 1992 veelzijdig vrijwilliger van de Protestantse gemeente Naaldwijk. Voorheen was hij bestuurlijk betrokken bij de Gereformeerde Kerk Monster. Daarnaast was hij (van 2000 tot 2015) achtereenvolgens bestuurslid, voorzitter en vice-voorzitter van de cliëntenraad van woonzorgcentrum De Rozenhof.

Riet Voorberg-Vermeer ('s-Gravenzande) was gedurende 24 jaar o.m. ouderling bij de Gereformeerde Kerk 's-Gravenzande en van 1992 tot 2006 vrijwilliger bij de Stichting Hulp Hongarije-Oekraïne te 's-Gravenzande. Verder gedurende 12 jaar kok bij de dagopvang voor ouderen bij ontmoetingscentrum Kornalijn en al jarenlang vrijwilligster bij Themapark de Westlandse Druif en bij de Stichting Kringloopwinkel Re-Sell in 's-Gravenzande.

Gerard de Vreede (Honselersdijk) is vanaf 1967 actief vrijwilliger bij Zangkoor Deo Sacrum en sinds 2000 voorzitter van de Commissie Bartholomeuskoor. Gedurende 19 jaar was De Vreede voorzitter van Stichting Dorpsblad 'De Poeldijker' en van 1985 tot 2000 voorzitter van de Ouderraad en de Oudervereniging van de RK Basisschool Verburchhof.

Ton Willemsen (Wateringen) is gedurende 15 jaar actief geweest als vrijwilliger en dirigent bij Popkoor Timeless te Wateringen. Vanaf 2003 is betrokkene medeoprichter, vrijwilliger en dirigent bij Popkoor BesTof te Wateringen. Daarnaast is decorandus vanaf 2005 vrijwilliger, dirigent en arrangeur bij koor Rejoice.

Ruud van der Zalm (Honselersdijk) was gedurende 23 jaar vrijwilliger en secretaris van voetbalvereniging SV Quick Steps en verder voorzitter van gymvereniging Selva/Dia en bestuurslid van zorginstelling het Rijnlands Zeehospitium. Van 1989 tot 2009 vervulde hij een bestuursfunctie bij de Paulus Parochie in Den Haag en vanaf 2012 is hij vicevoorzitter van de RK-parochie Onze Lieve Vrouwe van Goede Raad in Honselersdijk.

Riet van Zijl-Scheffers (Poeldijk) is sinds 1975 actief als vrijwilliger bij de RK Bartholomeusparochie in Poeldijk. Zij assisteert bij het maken en rondbrengen van de kerkboekjes, schenkt koffie bij parochiebijeenkomsten. Daarnaast is zij vanaf 1992 actief als vrijwilligster (maaltijden rondbrengen en koffieschenken) bij verzorgingshuis De Wittebrug en is zij mantelzorger voor haar schoonzus.

Aan onderstaande personen zijn de versierselen elders of nog niet uitgereikt:

P.W. Annaars (Wateringen). Hij kreeg de versierselen uitgereikt in Den Haag;

Daan de Kok (Monster) en Nico Zeeman (Poeldijk) krijgen de versierselen op een later moment uitgereikt.