Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Economie

Filteren op datum:
        
Video Grote zorgen over gaswinning Maasdijk dinsdag 3 juli 2018 12:12

Grote zorgen over gaswinning Maasdijk

De plannen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) met gasveld Maasdijk zorgen voor een hoop reuring. Op een informatiebijeenkomst van Milieudefensie in Maasdijk waren maandagavond alleen maar negatieve reacties te horen. De NAM haalt al sinds de jaren '80 gas uit de Westlandse ondergrond. Om ook de laatste beetjes gas omhoog te halen, wil de NAM in gasveld Maasdijk de zogeheten fracking-techniek inzetten. Daarbij worden er op circa 3 kilometer diepte scheuren in het gasveld gecreëerd door onder druk een vloeistof met korrels in te brengen. De korreltjes zorgen ervoor dat de scheuren open blijven, waardoor het gas gemakkelijker naar de put stroomt.Bezoekers van de informatieavond, waar zo'n 30 mensen op af kwamen, vrezen voor bodemdaling en aardbevingen. Ook klaagt men over een frequente bromtoon bij de gaswinningslocatie op Coldenhove. Volgens de NAM gebeurt het fracken al sinds de jaren '50 in Nederland. "De techniek is al meer dan 200 keren toegepast", weet woordvoerster Léonie Deij. Het bedrijf laat verder weten dat er nog nooit in Zuid-Holland een aardbeving is gemeten. De vergelijking tussen Groningen en Westland gaat volgens Deij niet op. "De velden zijn honderden tot duizenden malen kleiner dan het grote Groninger gasveld. Daarmee zijn ook de risico's anders".Dat vinden de bezoekers van de Miliedefensie-avond ook, alleen zeggen zij dat áls er wat gebeurt in Westland, de gevolgen veel groter zijn. Glastuinders zouden bij aardbevingen miljoenenschade lijden. Iedereen heeft de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen tegen de plannen. Dat kan tot 8 augustus. Woensdagavond organiseren het ministerie van Economische Zaken, de NAM, TNO en het Staatstoezicht op de Mijnen een inloopbijeenkomst over het winningsplan Maasdijk. Van 17.00 tot 20.00 uur in het Fletcher Hotel in Naaldwijk.
Lees meer
Video 'Chaos in Westland door Brexit' vrijdag 29 juni 2018 08:08

'Chaos in Westland door Brexit'

Hans de Boer van ondernemersorganisatie VNO-NCW waarschuwt voor een harde Brexit waardoor de export van producten uit het Westland een chaos wordt. Op de veiling in Honselersdijk zijn ruim tweehonderd mensen uit het Westland bij elkaar gekomen om zich voor te bereiden op dit scenario. De bijeenkomst zou hard nodig zijn, omdat tien procent van de agrarische afzet, zo'n acht miljard euro, naar het Verenigd Koninkrijk gaat. De Brexit gaat onder meer zorgen voor handelsbarrières. Daarnaast wordt verwacht dat de concurrentie op de Europese markt gaat toenemen als de toegang tot de Britse markt moeilijker wordt."Ik ben meestal wel rustig, maar ik kom nu net weer uit Brussel en ik zie een risico dat het tussen de Europese Unie en Engeland echt gaat botsen. Dan hebben wij in maart 2019 echt een harde Brexit", zegt Hans de Boer van VNO-NCW tegen mediapartner Omroep West.Gevolgen voor Westlandse telersOok Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO, maakt zich zorgen: "Nog 264 dagen te gaan en we weten nog niet veel. Ik dacht eerst dat het een zachte Brexit zou worden, maar misschien wordt het toch een harde. Dan moeten we ons zorgen gaan maken". Zo'n harde Brexit heeft gevolgen voor de Westlandse telers. "Er gaat een verplaatsing van productie plaatsvinden, dus als het moeilijker en duurder wordt om van hieruit daar naartoe te exporteren, dan zul je zien dat producenten in het Verenigd Koninkrijk dat over gaan nemen. Dus Nederlandse producenten, zeker ook de agrarische sector, gaan toch te maken krijgen met meer concurrentie vanuit het Verenigd Koninkrijk", legt De Boer uit.Goede voorbereidingVolgens Hans de Boer kunnen ondernemers zich het beste voorbereiden op het slechtste scenario om het negatieve effect zo goed mogelijk te minimaliseren. "Veel ondernemers doen zaken binnen de EU en hebben geen ervaring met de douane. Overleg dus met de douane hoe je straks zo soepel mogelijk je spullen de boot op kan krijgen. Maar je moet ook met de afnemers aan de andere kant overleggen. Want als jij straks alles op orde hebt, maar zij niet, dan ben je nog nergens". Minister van Landbouw Carola Schouten, is het hier mee eens: "We moeten goed voorbereid zijn op volgend jaar. Als overheid gaan we bijvoorbeeld nu al personeel aannemen bij de NVWA zodat de keuringen snel kunnen blijven gaan bij de douane, zodat er snel geëxporteerd kan worden. Wij zullen er alles aan doen dat de telers kunnen blijven exporteren. Wij nemen maatregelen, de ondernemers moeten dat ook doen en dan zijn we hopelijk goed voorbereid". 
Lees meer
NAM wil tot 2027 naar aardgas boren in het Westland donderdag 28 juni 2018 17:05

NAM wil tot 2027 naar aardgas boren in het Westland

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil nog tot en met 2027 naar aardgas boren in het Westland. In het winningsplan van de NAM staat dat een bodemdaling van maximaal 2 centimeter wordt verwacht boven het gasveld 'Maasdijk'. De organisatie Milieudefensie zet daar vraagtekens bij. Al sinds de jaren tachtig vindt er op diverse plaatsen in het Westland gasproductie plaats. Om ook de laatste beetjes gas omhoog te halen, wil de NAM de zogeheten fracking-techniek inzetten. Daarbij worden er op circa 3 kilometer diepte scheuren in het gasveld gecreëerd door onder druk een vloeistof met korrels in te brengen. De korreltjes zorgen ervoor dat de scheuren open blijven waardoor het gas gemakkelijker naar de put stroomt.Deze techniek wordt in Nederland al sinds de jaren vijftig toegepast, inmiddels meer dan 220 keer en altijd zonder problemen, zegt de NAM. Toch is er een kleine kans op aardbevingen en bodemverzakking, schrijft het bedrijf. De kans op een beving loopt volgens de NAM uiteen van 19 procent bij het Gaagveld tot 42 procent bij het 's-Gravenzandse veld.De verwachting is dat er tot 2027 in onze regio maximaal 2,1 miljard kubieke meter gas uit de grond wordt gehaald. In totaal is er tot nu toe 18 miljard kubieke meter gas onttrokken uit de Westlandse bodem. Evert Hassink van Milieudefensie vraagt zich af waarop de NAM en TNO zich baseren, als ze spreken over een bodemdaling van maximaal 2 centimeter: "In het oude winningsplan was de verwachting maximaal 4 centimeter bodemdaling, maar uiteindelijk zag je allerlei getallen langskomen van 2, 4, 6, 10; het is gewoon vrij onvoorspelbaar", zegt hij.In opdracht van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft onderzoeksinstituut TNO de cijfers van de NAM getoetst. Volgens TNO sporen de gedane metingen met de in het verleden gepresenteerde verwachtingen van de NAM. In de periode van 1989 (nulmeting) tot 2016 is de maximale bodemdaling hier 13,4 centimeter geweest. Dit is een combinatie van natuurlijke bodemdaling en daling als gevolg van gaswinning, want die laatste zou minder dan 6 centimeter hebben bedragen. TNO deelt de verwachting dat de 'gaswinningdaling' in de periode tot 2017 beneden de 2 centimeter zal blijven. InformatieavondMilieudefensie houdt speciaal voor omwonenden een informatiebijeenkomst. Die is aankomende maandag om 19.30 uur in Corcordia in Maasdijk. Ook het ministerie van Economische Zaken houdt een informatiebijeenkomst. Die is op woensdag 4 juli van 17.00 tot 20.00 uur in het Fletcher hotel in Naaldwijk.
Lees meer