Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Economie

Filteren op datum:
        
Gemeente Westland is kampioen glastuinbouw vrijdag 11 augustus 2017 12:12

Gemeente Westland is kampioen glastuinbouw

De trostomaat is de meest geteelde groente in de Nederlandse glastuinbouw. Vooral in Westland, daar wordt de meeste groente onder glas geteeld. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de landbouwtelling van het CBS, waar mediapartner Omroep West over schrijft. In Nederland wordt op ruim 4.400 hectare groenten verbouwd onder glas. Het gaat om de teelt van groenten in zowel kassen als plastic tunnels. De meeste ruimte wordt gebruikt voor het telen van trostomaten: 929 hectare, dat is 21 procent van de grond. Daarna volgen de rode blokpaprika en de komkommer met respectievelijk 714 en 570 hectare. De glastuinbouwsector was in 2016 goed voor ongeveer 75 procent van de productie van groenten. In totaal werd er in dat jaar ruim 1,7 miljard kilo groenten geoogst, ongeveer 12 procent meer dan tien jaar geleden. Met een productie van ongeveer 900 miljoen kilo was de tomaat de meest geoogste kasgroente. In de gemeente Westland is het grootste areaal cultuurgrond in gebruik voor de teelt van groente (37 procent), daarna volgen Lansingerland (21 procent) en Hendrik-Ido-Ambacht (16 procent). Meeste tuinders telen aardbeienVan de bedrijven in de groentenglastuinbouw houdt 19 procent zich bezig met de teelt van aardbeien. Na de zomerkoninkjes leggen de meeste bedrijven zich toe op het telen van komkommers en trostomaten. In Nederland telen 1250 glastuinders groente, dat is 36 procent van alle glastuinbouwbedrijven. De overige bedrijven kweken onder hun glas vooral bloemen, bomen en fruit.
Lees meer
Derde CO2-bron laat nog jaren op zich wachten donderdag 10 augustus 2017 18:06

Derde CO2-bron laat nog jaren op zich wachten

Een derde bron van CO2 en daarmee meer leveringszekerheid van dit gas voor tuinders, laat nog zeker tot 2020 op zich wachten. Ook is er nog een financiële bijdrage nodig vanuit de overheid om een nieuwe aansluiting mogelijk te maken. Dat zeggen CO2-leverancier OCAP en tuindersvereniging LTO Glaskracht Nederland. De organisaties willen daarom het liefst meteen een 'dubbele slag' slaan en hopen dat het CO2-opslagproject onder de Noordzee aan het OCAP-netwerk gekoppeld kan worden. Na de brand bij Shell in Pernis, is de levering van CO2 aan het OCAP netwerk afgenomen, met als gevolg grote problemen voor de tuinbouw. De planten, bloemen en groenten groeien namelijk veel beter met CO2. Het enige andere bedrijf dat CO2 aan tuinbouwbedrijven in West Nederland levert, bio-ethanolfabriek Alco, kan het gebrek aan CO2 van Shell niet opvangen. Er moet dus een derde leverancier bij, zo liet OCAP vorig jaar al weten.Nico van Ruiten van LTO Glaskracht: "Door de brand bij Shell heeft de glastuinbouw nu maar een derde van de benodigde CO2 beschikbaar. Sommige tuinders klagen daardoor al over een productieverlies van twintig procent. Bij anderen zijn er flinke extra kosten, omdat ze nu aardgas moeten stoken om toch voldoende CO2 te hebben. Dat is natuurlijk zonde in een tijd waarin we die CO2-emissie juist proberen terug te dringen."Combinatie van plannenOCAP en LTO Glaskracht hebben een plan bij de overheid neergelegd om nieuwe bronnen op het leidingsysteem aan te sluiten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de afvalenergiecentrale van Amsterdam. Daarnaast zou er ook een buffer kunnen worden opgebouwd, als dit project wordt gecombineerd met de plannen van de overheid om onder de Noordzee CO2 op te slaan. Op een dergelijke manier kan een direct tekort ook makkelijker worden opgevangen en komt er ook voor de lange termijn voldoende CO2 voor de tuinbouw beschikbaar, zo stellen OCAP en LTO Glaskracht.Om dit alles te realiseren is er echter wel een flinke financiële injectie nodig, erkent ook de woordvoerder van OCAP. Het gaat dan om enkele tientallen miljoenen euro, maar hoeveel precies kon de zegsman niet vertellen. Als het project doorgaat, kunnen er wel nog meer tuinders op het OCAP-netwerk worden aangesloten, waardoor er minder of uiteindelijk zelfs geen gas meer gestookt hoeft te worden om de kassen van CO2 te voorzien.
Lees meer
Video Audio 'Meer gas uit bodem bij Monster en Maasdijk dan is toegestaan' woensdag 9 augustus 2017 13:01

'Meer gas uit bodem bij Monster en Maasdijk dan is toegestaan'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft de afgelopen jaren veel meer gas gewonnen op de locaties in Monster en Maasdijk dan was afgesproken met de overheid. Het Staatstoezicht op de Mijnen wil nu, dat de NAM stopt met de gaswinning totdat er een nieuw winningsplan door de minister is goedgekeurd. Volgens het huidige winningsplan mag de NAM in Monster 85 miljoen kubieke meter gas naar boven halen, met een marge van 20 procent. In Maasdijk mag dat 18 miljoen kubieke meter zijn, met eveneens een marge van 20 procent. In werkelijkheid heeft de NAM in de periode van 2013 tot en met het eerste kwartaal van 2017 in Monster 125 miljoen kubieke meter gewonnen en in Maasdijk 75 miljoen kubieke meter. Bij Monster is dat een overschrijding van 47 procent en in Maasdijk een overschrijding van 317 procent. Toezichthouder SodM voelt zich bedot door de NAM, omdat dit bedrijf in april dit jaar in een brief heeft aangegeven, dat het de maximale productie niet heeft overschreden. Doordat de toegestane productievolumes zijn overschreden, zijn de risico-analyses die behoren bij de goedgekeurde winningsplannen niet langer toereikend, aldus de toezichthouder. De NAM heeft in mei een verzoek tot uitbreiding van de winning ingediend. Hierover heeft de toezichthouder een negatief advies uitgebracht aan de minister. De NAM heeft tot eind deze maand de gelegenheid om een zienswijze tegen de voorgenomen stillegging in te brengen. "Het staken van de winning kan in korte tijd - enkele uren - op veilige wijze geschieden", meldt de toezichthouder, die dreigt met het opleggen van een dwangsom die kan oplopen tot maximaal 2 miljoen euro.Update 14.05 uur: Politieke partij GemeenteBelang Westland wil weten of en wanneer de verantwoordelijkwethouder door de NAM of een toezichthouder is ingelicht. Verder wil de partij weten of inwoners gevaar hebben gelopen.Reactie NAMDe NAM reageert tamelijk laconiek op de brief van de toezichthouder. Het bedrijf heeft een verschil van inzicht, hoe je moet rekenen, met name met betrekking tot de marges. "Wij rekenen vanaf de start van de productie en de toezichthouder vanaf de laatste versie van het winningsplan. Naar onze mening zitten wij binnen de marges van 20 procent", aldus een woordvoerder.De NAM gaat voor het einde van de maand een zienswijze bij de toezichthouder indienen. Als deze daarna voet bij stuk houdt, draait de NAM de winningskranen in Monster en Maasdijk dicht.
Lees meer
Video Tuinders niet gerust op minder CO2 aanvoer woensdag 2 augustus 2017 19:07

Tuinders niet gerust op minder CO2 aanvoer

De brand bij Shell in Pernis van afgelopen zaterdag heeft een direct effect op tuinders in het Westland. Door de brand kan Shell niet de gewenste hoeveelheid CO2 leveren. En dat komt zeer ongelegen voor tuinders in het Westland. De CO2 die OCAP normaal gesproken aanbiedt, komt voor ongeveer tweederde van Shell. Nu levert alleen bio-ethanolfabriek Alco (voorheen Abengoa) nog CO2. Een woordvoerder van OCAP verwacht dat het leveringsprobleem van Shell nog wel een paar weken aanhoudt. De leveringsproblemen zijn een tegenvaller voor de ongeveer 600 telers in het Westland en omstreken die van het netwerk gebruik maken. Juist in de zomer is erveel CO2 nodig om de planten goed te laten groeien. Tuinders zullen dus weer veel gebruik gaan maken van hun WKK's (warmte kracht koppeling) om CO2 te produceren. Maar dat is lang niet zo milieuvriendelijk als de CO2 van het OCAP-netwerk.Niet de eerste keerHet is niet de eerste keer dat OCAP te weinig CO2 kan leveren aan de tuinders. In mei vorig jaar ging Abengoa (het huidige Alco) over de kop. Tegelijkertijd had Shell onderhoudswerkzaamheden waardoor er heel beperkt CO2 beschikbaar was. OCAP beloofde toen beterschap en liet weten het netwerk te willen uitbreiden met nieuwe leveranciers.Sinds 2016 krijgt OCAP ook CO2 vanuit de ARN-afvalenergiecentrale uit Nijmegen. Dit is echter vooral bestemd voor tuinbouwbedrijven in de buurt van de centrale. In noodgevallen kan een deel ook worden ingezet als back-up voor het westen van het land, al zal dit lang niet genoeg zijn.
Lees meer
Brand bij Shell heeft gevolgen voor Westlandse tuinders dinsdag 1 augustus 2017 12:12

Brand bij Shell heeft gevolgen voor Westlandse tuinders

De brand bij Shell in Pernis van afgelopen zaterdag heeft een direct effect op tuinders in het Westland. Shell levert namelijk CO2 aan het OCAP-netwerk waar tuinders gebruik van maken om hun groenten extra goed te laten groeien. Maar door de brand kan Shell niet de gewenste hoeveelheid leveren. En dat komt zeer ongelegen voor honderden tuinders in het Westland. De CO2 die OCAP normaal gesproken aanbiedt, komt voor ongeveer twee derde van Shell. Nu levert alleen bio-ethanolfabriek Alco (voorheen Abengoa) nog CO2. Een woordvoerder van OCAP verwacht dat het leveringsprobleem van Shell nog wel een paar weken kan aanhouden. De leveringsproblemen zijn een tegenvaller voor de ongeveer 500 telers in het Westland en omstreken die van het netwerk gebruik maken. Juist in de zomer is er namelijk veel CO2 nodig om de planten goed te laten groeien. Tuinders zullen dus weer veel gebruik gaan maken van hun WKK's (warmte kracht koppeling) om CO2 te produceren. Maar dat is lang niet zo milieuvriendelijk als de CO2 van het OCAP-netwerk.Niet de eerste keerHet is niet de eerste keer dat OCAP te weinig CO2 kan leveren aan de tuinders. In mei vorig jaar ging Abengoa (het huidige Alco) over de kop. Tegelijkertijd had Shell onderhoudswerkzaamheden waardoor er heel beperkt CO2 beschikbaar was. OCAP beloofde toen beterschap en liet weten het netwerk te willen uitbreiden met nieuwe leveranciers.Sinds 2016 krijgt OCAP ook CO2 vanuit de ARN-afvalenergiecentrale uit Nijmegen. Dit is echter vooral bestemd voor tuinbouwbedrijven in de buurt van de centrale. In noodgevallen kan een deel ook worden ingezet als back-up voor het westen van het land, al zal dit lang niet genoeg zijn.
Lees meer