Archief

Financiering aardwarmteproject Trias Westland rond

De financiering van aardwarmteproject Trias Westland aan de Lange Broekweg in Naaldwijk is rond en daarmee kan het innovatieve energieproject werkelijkheid worden. Voor het eerst wordt er dan in Nederland naar een diepte van vier kilometer geboord.

Door het boren naar de Triaslaag op 4 kilometer diepte moet er warmer water uit de grond worden gepompt, waarmee de deelnemende bedrijven verwarmd kunnen worden. Met het project wordt een productiecapaciteit van 25-45 MegaWatt thermische energie beoogd. Ter vergelijking: dat is genoeg warmte voor 25.000 tot 40.000 huishoudens per jaar. Daarmee wordt 25 tot 40 miljoen kubieke meter gas bespaard en dit staat gelijk aan een uitstoot van 40.000 tot 64.000 ton CO2 die niet de lucht in gaat.

Het project telt drie initiatiefnemers, Royal Flora Holland, afvalverwerkings- en energiebedrijf HVC en Westland Infra. De deelnemers aan het project, tientallen tuinders, zijn mede-eigenaar van het project. Na 15 jaar worden ze via een coƶperatie volledig eigenaar.

Eerder zond de WOS onderstaand tv-item uit: