Archief
Facebook Vegamlun GH

Facebook Vegamlun GH

Geen 3D-zebrapad in Westland

Net als de collega's uit Maassluis, ziet ook het Westlandse college van burgemeester en wethouders niets in de aanleg van een zogenoemd 3D-zebrapad. Dat stelt zij in reactie op vragen van CDA en VVD. Eerdere ervaringen met een dergelijke techniek zijn niet positief.

Het zebrapad is alleen als 3D-object te zien als je vanuit de goede rijrichting komt en doet bestuurders verbazen, waardoor ze rustiger gaan rijden, zo was de veronderstelling. De partijen vroegen zich af hoe het college van burgemeester en wethouders tegen het idee aankijkt.

In het verleden kende een zebrapad op de Poeldijkseweg in Wateringen een soortgelijke techniek. "Deze hebben slechts beperkt (enkel in de eerste werken) effect gehad", aldus het college. Daarnaast zijn er nog geen landelijke richtlijnen voor een 3D-zebrapaden en hebben politie en de werkgroep verkeer een negatief advies afgegeven tegenover de techniek.

Er komt dan ook geen inventarisatie van straten in Westland die geschikt zijn voor zo'n bijzonder zebrapad. Het college kiest liever voor andere systemen, met een groter effect voor de verkeersveiligheid. Daarbij noemt het het zebrapad bij de Verdilaan in Naaldwijk als voorbeeld. Hier wordt gebruik gemaakt van oplichtende verlichting bij een oversteekbeweging.