Archief

Gratis energieadvies voor inwoners Maasland

Een groot aantal inwoners van Maasland krijgt in oktober/november het aanbod voor een gratis energiebesparingsadvies van de gemeente. Het gaat om koophuizen uit de bouwperiode 1946-1985. Hiervoor komt een adviseur van WoonWijzerWinkel aan de deur.

Het is vervolgens aan de Maaslanders zelf om gehoor te geven aan de adviezen. Voorbeelden zijn het beter isoleren van muren, het aanbrengen van dubbel glas, of het opwekken van energie met zonnepanelen.

Later volgen ook de andere kernen van Midden-Delfland. Wie mee wil werken, kan een mail sturen naar de gemeente: communicatie@middendelfland.nl. In beginsel worden drie referentiewoningen geselecteerd. Die kennis wordt gebruikt in adviezen tijdens de actieweek.

Vliegtuigje

Daarnaast krijgen alle inwoners van Midden-Delfland begin volgend jaar inzicht in de warmtelekkage van hun daken. Om eventuele warmtelekken op te sporen, vliegt een vliegtuigje over de dorpskernen. Dat gebeurt vooral op momenten dat het koud is en mensen de verwarming aan hebben. Twee maanden later worden de resultaten gepubliceerd.

Meest duurzame gemeente

De gemeente Midden-Delfland is onlangs voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot 'Meest duurzame gemeente van Nederland'. Kenniscentrum Telos, onderdeel van de Universiteit van Tilburg, keek onder meer naar aspecten als sterke lokale gemeenschappen, sociaal domein en kringlooplandbouw.

Burgemeester Rodenburg prijst vooral de energie van jongeren in de gemeente. "Twintigers pakken activiteiten op, kijk maar naar de organisatie van het HomeTown Festival. Ook de hoge kwaliteit van ons klantcontactcentrum wordt goed beoordeeld".