Archief
Omroep West

Omroep West

GroenLinks wil begrijpelijk taalgebruik in provincie

GroenLinks wil dat alle teksten bij de provincie Zuid-Holland voortaan in begrijpelijk taalgebruik worden geschreven. Eind deze maand gaat de fractie daartoe een voorstel indienen bij de vergadering van Provinciale Staten, meldt mediapartner Omroep West. De teksten moeten geschreven worden op B1-niveau, dat is een moeilijk woord voor 'makkelijk Nederlands'.

"Ik zit inmiddels drie jaar in Provinciale Staten en ik merk dat de ene tekst beter leesbaar is dan de andere, maar het kan echt nog veel begrijpelijker", zegt fractievoorzitter Anneloes van Hunnik van GroenLinks. "Wij willen dat iedereen kan meedoen, en dan moeten de teksten ook voor iedereen leesbaar zijn."

"Natuurlijk blijft het lastig. Zeker bij verordeningen moet je soms ingewikkelde zinnen gebruiken, maar zorg dan in ieder geval voor een begrijpelijke samenvatting ernaast", vult Van Hunnik aan.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste teksten op sites van overheden, dus ook die van de provincie Zuid-Holland geschreven zijn op C1-niveau. Dat betekent dat je best een stevige opleiding gehad moet hebben om de tekst te begrijpen. Dat moet naar B1, een tekst met korte zinnen en zonder moeilijke worden die iedereen snapt. Anneloes van Hunnik: "Laten we beginnen met de website van de provincie, dan komen daarna de beleidsstukken."

Categorieen:
Politiek