Archief
WOS Media

WOS Media

Grote zorgen over gaswinning Maasdijk

De plannen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) met gasveld Maasdijk zorgen voor een hoop reuring. Op een informatiebijeenkomst van Milieudefensie in Maasdijk waren maandagavond alleen maar negatieve reacties te horen.

De NAM haalt al sinds de jaren '80 gas uit de Westlandse ondergrond. Om ook de laatste beetjes gas omhoog te halen, wil de NAM in gasveld Maasdijk de zogeheten fracking-techniek inzetten. Daarbij worden er op circa 3 kilometer diepte scheuren in het gasveld gecreëerd door onder druk een vloeistof met korrels in te brengen. De korreltjes zorgen ervoor dat de scheuren open blijven, waardoor het gas gemakkelijker naar de put stroomt.

Bezoekers van de informatieavond, waar zo'n 30 mensen op af kwamen, vrezen voor bodemdaling en aardbevingen. Ook klaagt men over een frequente bromtoon bij de gaswinningslocatie op Coldenhove.

Volgens de NAM gebeurt het fracken al sinds de jaren '50 in Nederland. "De techniek is al meer dan 200 keren toegepast", weet woordvoerster Léonie Deij. Het bedrijf laat verder weten dat er nog nooit in Zuid-Holland een aardbeving is gemeten. De vergelijking tussen Groningen en Westland gaat volgens Deij niet op. "De velden zijn honderden tot duizenden malen kleiner dan het grote Groninger gasveld. Daarmee zijn ook de risico's anders".

Dat vinden de bezoekers van de Miliedefensie-avond ook, alleen zeggen zij dat áls er wat gebeurt in Westland, de gevolgen veel groter zijn. Glastuinders zouden bij aardbevingen miljoenenschade lijden.

Iedereen heeft de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen tegen de plannen. Dat kan tot 8 augustus. Woensdagavond organiseren het ministerie van Economische Zaken, de NAM, TNO en het Staatstoezicht op de Mijnen een inloopbijeenkomst over het winningsplan Maasdijk. Van 17.00 tot 20.00 uur in het Fletcher Hotel in Naaldwijk.