Handbal: Nederland kansloos in halve finale WK

Het Nederlands damesteam, met de Monsterse Yvette Broch, heeft de halve finale tegen Noorwegen verloren. In de Barclaycard Arena in Hamburg was de titelverdediger met duidelijke cijfers te sterk: 32-23. Na Olympisch kampioen Rusland kreeg Nederland in de wedstrijd ook handballes van de regerend Europees en Wereldkampioen. Broch kwam uiteindelijk tot 4 treffers uit zes pogingen.

Na het spelen van de eerste 10 minuten was de finale eigenlijk al voorbij. Nederland keek tegen een 6-1 achterstand aan. Nederland was niet verrassend in de aanval tegen het offensief verdedigend Noorwegen. In de verdediging had Nederland het moeilijk tegen het snelle aanvalsspel van de Noren. De stand na 15 minuten was veelzeggend met een tussenstand van 9-2 voor de Noren. Daarna kreeg Nederland de gelegenheid om in de wedstrijd te komen, maar de Noorse ploeg hield de controle. Het grootste verschil tussen beide ploegen was acht treffers (5-13 en 9-17). De ruststand was 17-10 in het voordeel van de Noren.

In de tweede helft ging de wedstrijd gelijk op. Het verschil bleef schommelen rond zes treffers. Bij een 13-19 tussenstand had Nederland de kans om op vijf verschil te komen, maar slordig balverlies leverde een Noorse treffer op. De stand na 40 minuten spelen was 23-16 in het voordeel van de Noorse ploeg. Het was duidelijk dat Noorwegen een maatje te groot was voor Nederland ondanks dat Oranje haar best deed. De nederlaag van kwam wel aan bij de Nederlandse ploeg. Aanstaande zondag mag Nederland gaan strijden om het brons tegen Zweden, dat met 22-24 verloor van Frankrijk, en hopelijk is de ploeg hersteld van de tik van Noorwegen.

"We hadden een mogelijkheid om de Noren te verslaan. Als we allemaal tegelijk piekten en dat deden we niet. Het eerste kwartier deed ons de das om. Vandaag balen en morgen richten op de kleine finale", aldus Yvette Broch, die zeer teleurgesteld was. Broch speelde haar 115e interland en staat nu op 292 treffers.

Doelpunten: Laura van der Heijden (5), Yvette Broch (4), Lois Abbingh (4), Martine Smeets (3), Danick Snelder (3), Estavana Polman (2), Charris Rozemalen (1), Angela Malestein (1).