Archief

Hele gemeenteraad achter motie 'Hoge Nood'

Alle negen fracties in de Westlandse gemeenteraad hebben zich geschaard achter de motie 'Hoge Nood'. Doelstelling van die motie is, dat er meer begrip - en vooral ook medewerking - komt bij winkels en horeca in Westland voor mensen met darm- en/of blaasproblemen. Gehoopt wordt dat ze hun toilet beschikbaar stellen voor deze mensen, wanneer ze nodig van de wc gebruik moeten maken.

De fractie van GemeenteBelang Westland nam vorige maand het initiatief voor deze motie en had zich eind november al verzekerd van de steun van LPF, GroenLinks, Westland Verstandig en CDA. Inmiddels hebben ook VVD, D66, PvdA en ChristenUnie-SGP een handtekening onder de motie gezet. waardoor deze door de voltallige gemeenteraad wordt ingediend in de vergadering van heden, dinsdag.

Aanleiding voor de motie is een goed gelezen artikel op het blog van Carlijn Willemstijn. Daarin beschrijft de Naaldwijkse, dat zij als stomapatiƫnt geen gebruik kon maken van een toilet in een winkel. De fracties vragen zich af hoe het kan dat er voor een aanzienlijke groep van mensen geen toilet beschikbaar is op het moment dat zij dit nodig hebben.



App en stickers


De fracties willen, dat het college van B en W bevordert dat partijen als MKB Westland en Horeca Westland zich aanmelden op de HogeNood app, zodat inwoners met een medische registratie weten waar ze gebruik kunnen maken van een toilet. En er zouden stickers moeten komen, zodat bedrijven en horeca kunnen laten zien dat hun toilet toegankelijk is voor deze mensen.

Maar de gemeenteraad wil niet alleen dat de gemeente Westland actie onderneemt. De partijen vragen de afdeling griffie om de motie ook naar alle andere gemeenteraden in Nederland door te sturen, zodat er ook daar wordt nagedacht over de noden van mensen met blaas- en of darmproblemen.

De fracties hopen verder dat er ook snel openbare toiletten komen op de pleinen in Westland, een wens die door LPF Westland al meermalen is geuit. Het college heeft eerder ook al toegezegd, na een LPF-motie in 2016, daar werk van te maken. Maar vooralsnog zijn er op de Westlandse pleinen nog geen openbare wc's geplaatst.