Archief

In het OchtendMagazine: Boekengala wordt niet elitair en lusten we na orgaandonatie pindakaas?

Vrijdagmorgen maakten we in het OchtendMagazine ons speciale Boekengala gedicht compleet. We spraken met Arthur Zuijderwijk over de actie Westland Telt! en we spraken over orgaandonatie.



Arthur Zuijderwijk: "Jammer dat campagne niet gelukt is"

Initiatiefnemer Arthur Zuijderwijk van de campagne Westland Telt! vindt het jammer dat de Westlandse Kamerlid-kandidaten Weverling en Zwinkels op basis van voorkeursstemmen niet in de Kamer komen. Dat zei hij op WOS Radio. Weverling (VVD) kreeg 6.817 stemmen in de gemeente Westland en Zwinkels (CDA) behaalde 6.630 voorkeursstemmen. Voor een zetel in de Kamer zijn ruim 16.000 voorkeursstemmen nodig. "Nee, dat is niet gelukt. Helaas", aldus Zuijderwijk. Zuijderwijk heeft twee verklaringen voor de mislukte poging. "De campagne had nog groter gemoeten of Westland vindt het blijkbaar niet zo belangrijk dan wij gehoopt hadden". Westland Telt! was bedoeld om een Westlands geluid in de Tweede Kamer te krijgen. Ondanks het onvoldoende aantal voorkeursstemmen komt Westlander Arne Weverling de Tweede Kamer in.





Orgaandonatie: Veranderen mensen die een nieuw orgaan hebben gekregen?

Door een nieuwe wet is iedereen die niet expliciet aangeeft geen orgaandonor te willen worden, binnenkort automatisch orgaandonor. Maar wat zijn de gevolgen? Is het echt zo dat gevoelens veranderen, bij mensen nadat ze een nieuw orgaan hebben gekregen? Is het echt waar dat mensen die geen pindakaas lusten, na de operatie opeens wel pindakaas lusten?





Harold de Duivenman: "Gaat het uitmaken voor het Westland dat Weverling in de Tweede Kamer zit?"


Elke week geeft Harold de Duivenman zijn visie op de wereld en de duivensport. Nu Arne Weverling in de Tweede Kamer zit, vraagt hij zich af of we daar als Westlanders wat van gaan merken. Overigens blijkt Harold niet de eerste de beste, de opa van zijn vrouw blijkt één van de oprichters van de Bloemenveiling.



Vooruitblik op het sportweekend

Ook dit weekend wordt er weer volop gesport in de regio. Sportverslaggever Stefan van Eijk blikt vooruit. Live verslagen hoor je zaterdag- en zondagmiddag in WOS Sport op WOS Radio. Maandagavond is Stefan te zien in het TV programma WOS Sport.





Boek voor 2 euro om kinderen te laten lezen

Om jongeren te stimuleren om te gaan lezen, bieden boekhandels elk jaar één boek aan voor twee euro. Vorig jaar was dat Oorlogswinter, dit jaar is gekozen voor het boek Achstste groepers huilen niet. Koop je het boek bij de Readshop in Naaldwijk, dan gaat 50 cent naar de 'blote benenactie' van de tien-jarige Youp. Hij draagt de hele winter alleen maar korte broeken, om zo geld in te zamelen voor Kika.



Het Westlands Boekengala

Op dinsdag 28 maart wordt in WestlandTheater De Naald het Westlands Boekengala gehouden. Deze week besteden we er in het OchtendMagazine volop aandacht aan.

Zijn de teksten van Blof goed? Of slaan ze nergens op?

De Zeeuwse groep Blof staat bekend om de ingewikkelde songteksten. Je zou misschien verwachten dat dichter Etwin Grootscholten dat erg interessant vindt. Maar dat blijkt niet waar. WOS presentor Hildo Göbel is wel groot fan van de teksten van Blof. Dat leidt tot een pittige discussie.





Schrijver Etwin Grootscholten haalt inspiratie uit alles, ook uit de verkiezingen

Voor de Westlandse dichter Etwin Grootscholten kan alles een aanleiding zijn voor een gedicht. Zo schreef hij al eens eens een gedicht over een bordje waarop stond: "fietsers afstappen". Ook schreef hij een gedicht over de verkiezingen. Dat gedicht leest hij voor.



Het grote WOS Radio Boekengala gedicht

Deze hele week stond het OchtendMagazine op WOS Radio in het teken van het Westlands Boekengala. De hele week schoven allerlei studiogasten aan in de ochtendshow. Met alle studiogasten schreven we één groot gedicht. Het resultaat ligt ergens tussen literaire poëzie en Sinterklaasrijm.



Westlands Boekengala komt tot stand door de inbreng van velen

Er komt heel wat kijken bij het organiseren van een boekengala. De voorzitter van Schrijvers tussen de Kassen, Jeroen Dahmeijer, en de directeur van WestandTheater De Naald Nico Baars, kwamen tweer jaar geleden op het idee om een gala te organiseren.



Ook vandaag een prijswinnaar

Ook vandaag mochten we één van onze luisteraars blij maken met twee kaartjes voor het Westlands Boekengala. De winnares van vandaag gaat tijdens het gala in ieder geval dansen!



"Groot verschil Boekenbal in Amsterdam en Westlands Boekengala"

Bij het Westlands Boekengala denken velen aan het Boekenbal in Amsterdam. Maar volgens Ylona van den Bos zijn de twee niet te vergelijken.



Schrijverswedstrijd: Schrijver Etwin Grootscholten stuurt bijzonder gedicht in

Aan het Westlands Boekengala is een schrijverswestrijd gekoppeld. Eén van de inzenders voor de wedstrijd is schrijver Etwin Grootscholten. Hij heeft een bijzonder gedicht ingestuurd.



"Westlands Boekengala wordt niet elitair"

Bij het horen van de term boekengala, denken velen aan een elitair feestje. Maar volgens organisator Jeroen Dahmeijer wordt het alles behalve elitair. Het wordt een Westlands feestje voor iedereen, zeker door de optredens van Jules Deelder en rapper Fresku.



Het regionieuws

Nieuwslezer Dennis van Schie brengt het laatste nieuws uit de regio.