Archief
Jim Gardien

Jim Gardien

Innovatienetwerk 'Midden IN Delfland' afgetrapt

In Op Hodenpijl in Schipluiden is vrijdag door zo'n zeventig ondernemers het startschot gegeven voor het Midden-Delflandse innovatienetwerk 'Midden IN Delfland'. Daarin werken boeren uit het gebied samen met stedelijke partijen aan vernieuwende initiatieven.

Het idee achter het innovatienetwerk is dat ondernemers concrete experimenten opzetten, die moeten bijdragen aan een economisch vitaal Midden-Delfland. Drie experimenten en zeven initiatieven werden vrijdag toegelicht, waarbij aanwezigen direct werden opgeroepen hun licht daarover te laten schijnen en mogelijk daarin te participeren.

De plannen die er nu liggen zijn vrij divers, zoals de opzet van een natuur-inclusieve boerderij, het gebruik van de 'big-data' van een melkveebedrijf en de opzet van een boerennetwerk dat hun verhalen deelt met de stedeling. Ook zijn er initiatieven vanuit de stad, zoals de opzet van een voedselbos en de ontwikkeling van een herenboeren-boerderij (een boerderij die gedeeld eigendom is van de consumenten).

Het initiatief om het netwerk op te zetten komt van de gemeente Midden-Delfland en de Provincie Zuid-Holland. "Ik wil bedrijven die zich op nieuwe kansen oriënteren graag een steun in de rug geven. Kansen waarmee zij inspelen op wat de omgeving vraagt", aldus wethouder Govert van Oord. "Niet méér van hetzelfde, maar meeslepend anders."

De gemeente en provincie faciliteren deelnemers de komende tijd om hun initiatief verder tot uitvoering te brengen. Het netwerk zal daarnaast vaker samen komen om initiatieven, vragen en ervaringen met elkaar te delen.