Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Jaaroverzicht

Jaaroverzicht

In zowel het nieuws- als het sportjaaroverzicht van WOS TV word je meegenomen langs de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar. Waar hield de regio zich mee bezig? WOS Media maakt de balans op.

Natuurlijk kun je ook online (terug)kijken:

Wat gebeurde er allemaal in 2016? De WOS zet het allemaal voor je op een rijtje, want het was weer een veelbewogen jaar. Met onder meer: De Westlandse bandenprikker, onrust in de Maassluise Burgemeesterswijk, een verre van vlekkeloze herbenoeming van burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland en ondergelopen Museum RockArt in Hoek van Holland. Wil je dat allemaal achter elkaar in een video zien? Klik dan op uitzending gemist. Wil je het rustig teruglezen, met linkjes naar de originele artikelen van dit jaar? Kijk dan hieronder!


Brand bij leliekwekerij in 2015/2016 
Het nieuwe jaar kon niet slechter beginnen voor leliekwekerij Moerman in De Lier. Kort voor middernacht op oudejaarsavond brak een grote brand uit in een stapel pallets op het terrein van de kwekerij aan de Veilingweg. Uiteindelijk kon de schade in het bedrijf nog beperkt worden tot een aantal koelcellen, maar dat vroeg grote inzet van de brandweer op nieuwjaarsnacht.


Bandenprikker laat regio schrikken, maar wordt later gepakt
Begin januari wordt de regio, na verschillende malen in het jaar ervoor, wederom opgeschrikt door de daden van de Westlandse bandenprikker. vijf maanden later, heeft de politie de dader te pakken. Het blijkt een 19-jarige jongeman uit 's-Gravenzande: Quentin S. Hij krijgt van de rechter een gebiedsverbod opgelegd, hij moet in behandeling en hij moet opdraaien voor 80 schadeclaims, voor in totaal 120.000 euro.


Drugslaboratorium opgerold in De Lier 
Op zondag 10 januari werd er een drugslaboratorium ontdekt in een pand aan de Lierweg in De Lier. Het pand werd vermoedelijk gebruikt voor de productie van amfetamine, zo meldde de politie. In de loods werden behalve diverse grondstoffen ook een hoeveelheid amfetamine aangetroffen. Amfetamine is in de drugswereld beter bekend als speed. Er zijn later enkele personen aangehouden en voor de rechter gebracht. 


Hard Gaat-ie had weer de ijsbaanprimeur 
Aan de Veilingweg in De Lier ging half januari de ijsbaan van Hard Gaat-ie open. Bijna elke keer als het in ons land gaat vriezen, scoort deze club als eerste met een ijsbaan in de openlucht. Dat was ook nu weer het geval. Dankzij de ingenieuze sproei-installatie kan er binnen enkele uren een ijsvloer liggen. Maar ja, als de zon gaat schijnen is ie ook weer heel snel aan het eind van zijn latijn. De ijspret was van korte duur. Eind november kon het kunststukje worden herhaald.


Burgemeester Rodenburg weggestemd
Het zag er in januari even naar uit dat Midden-Delfland een nieuwe burgemeester zou krijgen. Totaal onverwacht werd burgemeester Rodenburg namelijk door de meerderheid van de gemeenteraad weggestemd. En dat kwam voor Rodenburg, maar ook de bevolking van Midden-Delfland, als donderslag bij de heldere hemel. Al snel werd duidelijk dat er fouten waren gemaakt en dat veel raadsleden het niet zo bedoelden. En dus mocht na tussenkomst van de commissaris van de koning, Rodenburg alsnog verder als burgemeester van Midden-Delfland. De fractievoorzitters van het CDA en OGP trokken hun conclussie en traden af.


Auto's in de duinen rode lap voor Spaans 
Het is fractievoorzitter Ulbe Spaans van Progressief Westland al begin dit jaar een doorn in het oog dat er op relatief grote schaal autoverkeer is op sommige strandslagen. Hij roept burgers op om foto’s van overtredingen te maken en in te sturen. De felheid waarmee Spaans zich in dit onderwerp vastbijt, leidt tot spanningen binnen het linkse samenwerkingsverband, zoals later in het jaar zal blijken.


**Vluchtelingendebat Westland in 's-Gravenzande
Het gemeentehuis van Westland in 's-Gravenzande veranderde op 16 februari in een vesting. Politie was aanwezig en iedere bezoeker moest zich van te voren aanmelden. De gemeenteraad van Westland stemde over een motie om geen medewerking te verlenen aan het opvangen van vluchtelingen in het Polenhotel in Wateringen. Ondanks dat het voorstel het net niet haalde, kwamen de vluchtelingen uiteindelijk niet. In Maassluis zijn er wel extra statushouders gehuisvest, daar gaat het om zo'n 40 personen. In Midden-Delfland is er in ieder dorp een locatie aangewezen waar statushouders worden gehuisvest. Het gaat om maximaal honderd vluchtelingen.


Training werkzoekenden door John de Wolf 
In totaal 52 werkzoekenden uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam kregen het afgelopen voorjaar training door oud-profvoetballer John de Wolf. Het regionaal participatiebedrijf Stroomopwaarts denkt samen met een sportschool werkzoekenden weer fit te kunnen maken voor de arbeidsmarkt. Later werd De Wolf door minister Asscher van Sociale Zaken gevraagd om ook oudere werklozen te gaan coachen bij hun zoektocht naar een baan. 


Het gebeurde uiteindelijk toch: V&D failliet 
Het zijn van die faillissementen die generaties lang ondenkbaar werden geacht. Maar toch viel het warenhuisconcern V&D om. Dat betekende ook een grote aderlating voor winkelcentrum De Tuinen in Naaldwijk. Nadat koopjesjagers hun slag hadden geslagen, volgde een pijnlijke leegstand. Tamelijk verrassend was de aankondiging in juli, dat supermarktketen Dirk zijn intrek neemt in de voormalige V&D-locatie. 


Derde periode voor burgemeester Van der Tak 
Dit jaar verstreek de tweede ambtstermijn van Sjaak van der Tak als burgemeester van Westland. Een grote meerderheid van de gemeenteraad sprak zich uit voor een derde termijn van zes jaar voor Van der Tak. Hij verklaarde er veel zin in te hebben.


Complex Verkade Klimaat in de as gelegd 
Midden april werd Westland weer opgeschrikt door een grote brand. Deze keer trof het noodlot Verkade Klimaat in Wateringen. Het bedrijf zat niet bij de pakken neer en kon binnen de kortste keren elders aan de slag. Verkade maakte dankbaar gebruik van het feit, dat het complex van de Bomgroep in Naaldwijk was vrijgekomen door het vertrek van die onderneming naar Hoek van Holland. 


Nieuwe gemeentehuizen in aanbouw 
Er leek geen einde te komen aan de ‘eeuwigdurende’ discussie over een nieuw gemeentehuis voor Westland. Er kwam uiteindelijk een compromis voor een tweedelig onderkomen: een publieks- en bestuurscentrum aan de Verdilaan in Naaldwijk en een ambtenarenkantoor aan de Laan van de Glazen Stad. Hoe ze eruit gaan zien, is inmiddels al zeer goed zichtbaar. Komend jaar zullen de gebouwen in gebruik worden genomen. 


Aanhoudingen bij vergunningloze opening vaarseizoen 
Spanningen op en rond het water, toen op 21 mei de opening van het Heuls Vaarseizoen werd gehouden. Er was geen vergunning aangevraagd en vooraf was handhaving door de politie aangekondigd. De zogeheten ‘zuipschuiten’ gingen toch op pad en er werden enkele aanhoudingen verricht. Het gebeuren leidde tot heel wat maatschappelijke discussie tot en met de gemeenteraad. 


Egelopvang van Honselersdijk naar de Hoek 
De egels van Egelopvang Westland in Honselersdijk zijn eind mei dit jaar verhuisd naar De Houtsnip in Hoek van Holland. Beheerder Henny Middelburg zag zich na zestien jaar genoodzaakt het stokje over te dragen en was daarom op zoek naar een nieuwe opvang. In De Houtsnip is een grote ruimte beschikbaar om de egels te verzorgen en is er zelfs een ruimte om ze 'koud te zetten' voor tijdens hun winterslaap. Na herstel worden ze weer teruggezet in de natuur. 


Premier Rutte op bezoek bij transportbedrijf 
Begin juni kwam premier Rutte voor een bedrijvenbezoek naar het Westland. Hij was eerst ruim een uur bij De Winter Logistics in Honselersdijk. Rutte liet zich op het complex van FloraHolland bijpraten over de alsmaar veranderende transportsector.


Supermarkt Kwintsheul nog dit jaar af
Het gebouw van de supermarkt in Kwintsheul staat er inmiddels, maar een huurder is er nog niet. Het was de bedoeling dat de supermarkt nog voor het einde van 2016 open zou gaan, maar dat is dus niet gelukt.


Aardwarmteprojecten in Westland
In 2016 is het aantal aardwarmteprojecten in Westland verdubbeld. Na GreenWell in Honselersdijk en Geothermie in De Lier in eerdere jaren, is het afgelopen jaar begonnen met boren naar bijna 3 kilometer diepte in Kwintsheul (Nature’s Heat) en vlakbij het Verburch-complex in Poeldijk: Vogelaer. Het meest ambitieuze project, de unieke Triasboring naar een diepte van 4 kilometer, heeft vertraging opgelopen. Er was nog geen aannemer te vinden die deze avontuurlijke klus solo voor zijn rekening wil nemen. 


Eerste crematorium in de regio 
Niet in het Westland, maar in Maassluis is het eerste crematorium in de regio gevestigd. Nadat initiatiefnemer Teun Kuijvenhoven in een pat-stelling was geraakt met zijn plan op de begraafplaats in Naaldwijk, kreeg hij de kans op de nieuwe uitvaartlocatie op ‘De Dijk’ in Maassluis. Begin juli kon het crematorium daar worden geopend.


Varend Corso: 550.000 bezoekers 
De populariteit van het Varend Corso Westland bewoog zich ook in 2016 in een stijgende lijn. Begin augustus kwamen er op de drie vaardagen in totaal circa 550.000 bezoekers kijken naar de fraai versierde boten. Dit jaar was het thema ‘Beeldschoon’. Een verbeelding van de populaire film 'Frozen' werd door de jury uitgeroepen tot winnaar in de categorie niet-commerciële boten. Later zou deze inzending ook de publieksprijs winnen. De boot van de kern Schipluiden, met als titel 'Perfectie in Reflectie', won de figurantenprijs. 


Zwemmen voor ALS: 375.800 euro 
Op de zaterdag van het Varend Corso werd in De Lier de tweede editie van A Local Swim Westland gehouden. Doelstelling: geld ophalen voor onderzoek naar de ziekte ALS. In 2014 waren er 300 deelnemers in de Brede Lee en werd er ruim 200.000 euro opgehaald. Nu ging het met 500 deelnemers richting een verdubbeling: een bedrag van 375.800 euro


Dossier Koningshof nekt wethouder Van der Houwen
Al jaren staat Theater Koningshof er financieel slecht voor. In de zomervakantie van 2016 bleek 80.000 euro nodig om het theater van de ondergang te redden. Raadsleden verweten cultuurwethouder Van der Houwen, dat hij het dossier Koningshof niet onder controle kreeg. Per raadsvergadering nam het vertrouwen af. Op 5 september maakte de wethouder bekend op te stappen en de VSP stapte uit de coalitie. Wethouder Pleijsier neemt het dossier over en presenteert in januari 2017 vier uitgewerkte toekomstscenario's.


Progressief Westland valt uit elkaar
De samenwerking van GroenLinks en de PvdA binnen Progressief Westland is per direct voorbij. GroenLinks heeft besloten zelfstandig verder te gaan. "Door een intern conflict tussen PvdA en GroenLinks is het onderlinge vertrouwen dermate beschadigd dat samenwerking niet meer mogelijk is", zo luidt de verklaring.


Onrust in Burgemeesterswijk Maassluis
Begin september kwam er steeds meer onrust in de Burgemeesterswijk in Maassluis. Politie en handhaving gingen steeds meer surveilleren, maar bewoners bleven ontevreden. Het vandalisme nam toe. Er werd een ruit ingegooid bij een school en speeltoestellen werden vernield. De politie kwam volgens omwonenden veel te laat. Maar het ging pas echt fout toen de ruiten van drie huizen werden ingegooid. De daders waren jongens met een Marokkaanse achtergrond. Burgemeester Haan vond het genoeg en nam veiligheidsmaatregelen. Het bestuur van de moskee in de wijk ging met de wijk in overleg, maar er was ook kritiek op de gemeente die al eerder af zou weten van de problemen onder de jeugd in de wijk. Geert Wilders bracht ook nog een bezoek aan een aantal wijkbewoners. Na alle genomen maatregelen kwam de rust terug. Volgend jaar valt er een nieuw besluit over de locatie van het jongerenwerk in de stad.

Opnieuw de duurzaamste gemeente 
Midden-Delfland is eind september voor het tweede jaar achtereen uitgeroepen tot de duurzaamste gemeente van Nederland. Volgens het rapport doet Midden-Delfland het op economisch en sociaal-cultureel gebied zeer goed, maar minder op ecologisch gebied. 


Team Westland haalt meer dan half miljoen op
De evenementen van Team Westland in de strijd tegen kanker hebben in totaal 535.000 euro opgehaald. Het geld gaat naar goede doelen uit het Westland, die kanker-gerelateerd zijn. Een van de evenementen die gehouden werd, was de tweede editie van de Westlandse Ride, met onder meer 24 uur fietsen door de regio. En de eerste keer 'Col du Tourmalet' werd vereden (en door sommigen gelopen) in de Franse Pyreneeen. Volgend jaar gaan ze weer die kant op.


RockArt toch naar Den Haag? 
‘n Roerig jaar voor Rock Art, het popmuziekmuseum in Hoek van Holland. Door een hoosbui in juni ontstond er een enorme waterschade. RockArt bleef twee maanden dicht en stak twee ton in het opknappen van het interieur. Bij de heropening schreef voetbalicoon Johan Derksen in een column, dat Den Haag zich moest schamen, dat het nimmer heeft meegewerkt aan vestiging van het museum in deze Beatstad nr. 1 van ons land. Mede hierdoor besloot de Haagse gemeenteraad in november, dat het museum een plek in de Hostad moet krijgen. 


Wat moeten we met de Leuningjes in Poeldijk?
Initiatiefgroep Hart van Poeldijk presenteerde begin november haar conclusies en die houden in: verhuizen naar het centrum van Poeldijk, al dan niet gecombineerd met nieuwbouw in het centrum. Maar zover is het nog lang niet. Komend voorjaar moet de grote zaal van De Leuningjes weer opengaan.


Fractievoorzitter Mijn Partij stapt op 
Zelfs voor volgers van de Midden-Delflandse politiek was de breuk in de gemeenteraadsfractie van Mijn Partij een verrassing. Ellen Snethlage, die na de jongste raadsverkiezingen fractievoorzitter was geworden, stapte medio november op en gaat alleen verder. Ed Roeling is de nieuwe fractievoorzitter van Mijn Partij. 


Landelijke Sinterklaasintocht in Maassluis
Sinterklaas koos dit jaar Maassluis uit als aankomstplaats in Nederland. Op zaterdag 12 november stonden duizenden kinderen rond de haven en langs de route van de intocht. Dat de Zwarte Pieten-discussie dit jaar een kookpunt bereikte, was tijdens de intocht nauwelijks te merken. Alleen de pro-Zwarte Pietenclub NVU had een demonstratievergunning aangevraagd en een plek langs de route gekregen. Als tegenwicht verscheen er wel een zwarte Sinterklaas.

Raadsgriffier Westland ontslagen 
Begin september werd raadsgriffier Nico Broekema van de gemeente Westland geschorst en op 15 november werd hij per direct ontslagen. De griffier zou een reeks strafbare handelingen hebben verricht. Verder zou hij systematisch geheime informatie hebben doorgespeeld aan diverse raadsleden. Verder vordert Westland een bedrag van bijna 48.000 euro. Het gaat om kosten die Broekema heeft gemaakt voor het landelijke politieke netwerk Lokaal 13. De griffier vecht het ontslag aan bij de ambtenarenrechter. 


Klim-op, klim-af 
Op zondag 20 november beleefde onze regio een najaarsstorm. De schade bestond vooral uit het omvallen van bomen en het wegwaaien van dakplaten. Het meest spraakmakende voorval betrof een klimop die van top tot teen de muur van een woning aan de Naaldwijkseweg in ’s-Gravenzande bekleedde. Met name door de uitsparingen van de ramen leverde het afgewaaide gevaarte een bijna kunstzinnig beeld op.


McDonald's geopend in Maasdijk
Het was vreselijk druk op de openingsdag van hamburgerketen McDonald's in Maasdijk. Sinds dit jaar is er een vestiging in Maasdijk gebouwd en geopend.


Verrassende wending bij manege De Dijkgraaf 
In de eerste elf maanden van 2016 kwam de kwestie rond de Monsterse manege De Dijkgraaf herhaaldelijk in de media. De manege moest vertrekken van haar tijdelijke locatieaan Plaats Langeveld, maar waarheen. Er passeerden diverse opties de revue. Daar kwam als favoriete locatie de Papedijk in ’s-Gravenzande uit, naast collega Maya de Hoog. Vanwege provinciale milieuregels was er weinig kans op vestiging, in elk geval niet op korte termijn. Eind november kwam het bericht, dat De Dijkgraaf bezig was met een uittocht naar Ouddorp. Maar dat zou niet de definitieve locatie moeten worden.


Greenport Horti Campus wordt ‘WOW’ 
Op het braakliggende terrein tegenover Royal Flora Holland komt een vooruitstrevend opleidingscentrum voor de tuinbouw. Oorspronkelijk zou dit de Greenport Horti Campus gaan heten, maar bij het slaan van de eerste paal werd een ambitieuze nieuwe naam onthuld: Word of Westland, kortweg WOW. De voorbereidende werkzaamheden zijn in volle gang. Behalve MBO Westland uit Naaldwijk verhuist ook de Demokwekerij naar deze locatie. Komend jaar moet het complex al in gebruik genomen worden. 


Bombastic haalt record van 84 uur platen draaien
De Naaldwijkse DJ Bombastic heeft in december het Nederlands record non-stop plaatjes draaien achter zijn naam gekregen. Hij bracht het op 84 uur. De 24-jarige Bombastic, in de wandeling aangeroepen als ‘Bram’, verbleef drie en een halve dag in een kas op het Wilhelminaplein in Naaldwijk. Zijn gezondheid werd goed in de gaten gehouden door de EHBO.


Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS