Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Kansloze bomen in 's-Gravenzandse laan worden gekapt

Voor de 32 overgebleven bomen aan de Albert Schweitzerlaan in 's Gravenzande is een kapvergunning aangevraagd, zo meldt de gemeente Westland. De bomen zijn ziek en verkeren in een slechte conditie. De ondergrond in de middenberm blijkt de boosdoener te zijn.

Volgens de gemeente bestaat een grote kans dat bij harde wind takken afbreken of in het ergste geval de boom omvalt, met gevaarlijke verkeerssituaties tot gevolg. Zodra de bomen gekapt zijn, worden er 38 nieuwe bomen teruggeplant.



De afgelopen jaren zijn er in de middenberm van de Albert Schweitzerlaan meerdere bomen dood gegaan. De oorzaak hiervan is onderzocht door een expert op het gebied van bomen en bodem van een onafhankelijk bureau. Uit dit onderzoek is gebleken, dat de bodem te weinig voedingsstoffen biedt voor de bomen en de wortels te weinig ruimte hebben om te groeien.



Daarom wordt niet volstaan met het simpelweg vervangen van de bomen, maar wordt eerst de ondergrondse groeiplaats verbeterd. Dit gebeurt door de grond in de middenberm te vervangen, zodat de nieuwe bomen langer blijven leven.

Als alles volgens planning loopt, start de kap van de bomen eind november en vindt de aanplant van nieuwe bomen plaats in december of begin januari.