Archief

Keizer en De Gier botsen over opvolging El Mokaddem

"Ik blijf het betreuren en eigenlijk wil ik het nog steeds", zegt GBW-voorman Remmert Keizer over het feit dat er geen opvolger in Westland is voor PvdA-wethouder Mohammed el Mokaddem. Hij vervolgt: "De PvdA heeft de boel lang getraineerd; we hadden in april al een nieuwe wethouder kunnen hebben." Maar daar is PvdA-fractievoorzitter Nico de Gier het niet mee eens: "We hebben een goede kandidaat geleverd (Dordtenaar Hans Spigt - red.), die ook door de coalitie gesteund werd."

Eerst waren de coalitiepartijen volgens De Gier nog bang dat vanwege Spigts parttime beschikbaarheid de moeilijke dossiers naar de andere wethouders zouden gaan: "Maar daar was helemaal geen sprake van. Alle dossiers zouden naar hem overgaan. Zo hebben we dat afgesproken." Remmert Keizer wilde eigenlijk een fulltime wethouder, zo heeft hij meermalen laten optekenen. De Gier zegt daarover: "Wij vinden dat het ook parttime kan. Dat was voor Remmert geen optie. Hij stelde zelfs voor om Spigt voor 40 uur te betalen als hij zijn overige werkzaamheden pro deo zou doen. En nu kunnen ze het ineens wel met vijf."

Dat er dankzij de PvdA geen opvolger zou zijn, is in De Giers ogen dus onjuist: "We hebben allerlei pogingen gedaan om tegemoet te komen aan de wensen van alle partijen. Pas toen ons persbericht naar buiten kwam, kwamen er bezwaren. GroenLinks en GBW zochten gewoon iets om ons uit de coalitie te krijgen." De Gier denkt dan ook, dat het voornamelijk te maken heeft met oud zeer over de breuk van Progressief Westland.

Geschaad

De fractieleider van GBW heeft geen goed woord over voor het handelen van de PvdA: "Er is nu onnodig een naam geschaad. De partij had nog geen namen moeten noemen." Hans Spigt uit Dordrecht werd door de PvdA voorgedragen als nieuwe wethouder, zonder overleg met coalitiepartij en voormalig samenwerkingspartner GroenLinks. En dat viel slecht bij die partij. Maar volgens De Gier is alles gewoon volgens afspraak gegaan. "Ter vergelijking, de opvolging van wethouder Weverling door Rijneveen is ook niet besproken in de coalitie. Dat moesten wij ook uit de pers vernemen."



Keizer baalt er flink van, maar hij is ook realistisch. "De oppositie zou een nieuwe wethouder niet steunen. Die vinden vijf wethouders genoeg. En de PvdA zou een wethouder van GroenLinks-signatuur niet steunen. Dat willen we een nieuwe wethouder niet aandoen." Daarbij is de tijd tot de verkiezingen ook wel erg kort aan het worden, zeker omdat de zomervakantie er nog tussendoor komt. Keizer probeert de moed erin te houden en heeft vertrouwen in de overige wethouders. Zij moeten vanaf 1 juni de taken van El Mokaddem overnemen.

Categorieen:
Westland Politiek