Archief

KNMI: code rood, zware storm

Onze regio heeft deze donderdagochtend te maken met een zware storm. Inmiddels is code rood van kracht wegens zeer zware windstoten van 110-130 km/u, lokaal mogelijk 140 km/u. Dat is de prognose van het nationale weerinstituut KNMI. Na het middaguur moet de storm over zijn.

Het KNMI waarschuwt voor het risico op omvallende bomen en losse takken. "Tref maatregelen om schade of letsel te voorkomen. Gevaarlijke situaties voor verkeer en watersport. Ga voorbereid op reis en houd rekening met langere reistijden. Volg weerberichten en waarschuwingen", zo betoogt het instituut.

In de tweede helft van de middag neemt de wind sterk in kracht af.

Preventieve boomkap

Met het oog op de storm heeft de gemeente Westland eind woensdagmiddag een kastanjeboom aan de Mumsenstraat in 's-Gravenzande gekapt. Deze boom was aangetast door de kastanjebloedingsziekte en vormde daardoor een veiligheidsrisico voor de omgeving.

Deze preventieve maatregel vloeit feitelijk voort uit de storm van 3 januari jl. Toen is er een kastanjeboom op het Dingemans van de Kasteeleplein omgewaaid. Uit onderzoek kwam vervolgens naar voren, dat de boom ernstig aangetast was. Vanwege het omvallen van deze boom is aanvullend onderzoek uitgevoerd bij de bomen in de omgeving. Daaruit is naar voren gekomen dat 24 kastanjebomen in de omgeving aangetast zijn.

Behalve de urgente kap van één kastanjeboom aan de Mumsenstraat, zullen op korte termijn tien andere bomen in de nabije omgeving worden gekapt.