Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Kustonderzoek naar effecten van opspuiten zand

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: vrijdag 16 juni 2017 20:06

Foto: Jens van Pieterson


Ieder jaar worden er door Rijkswaterstaat miljoenen kubieke meters zand opgespoten voor de Nederlandse kust. Zou dat niet worden gedaan, dan komt de bescherming van onze kust in gevaar. Maar wat betekent het opspuiten van al dat zand voor de natuur? Om daar achter te komen doet Rijkswaterstaat deze week onderzoek voor de kust van 's-Gravenzande.

Wat voor gevolgen hebben die opspuitingen bijvoorbeeld voor de aanwezigheid van vissen langs de vloedlijn of broedende vogels op het strand? Vanaf een groot schip voor de kust van 's-Gravenzande voert een groot team van onderzoekers allerlei proeven uit. Dat gebeurt niet alleen een paar honderd meter uit de kust, maar ook langs de vloedlijn. Daar is onderzoeker Ralf van Hal samen met een collega bezig met het in elkaar zetten van een groot net.

Visstand
"We zijn op dit moment bezig met een visbemonstering. Monsters nemen van vissen dus. En daarbij onderzoeken we ook de rest van het ecosysteem", zegt Van Hal. "Alles wat we vangen, nemen we mee en gaan we onderzoeken."
De vangst is tijdens ons bezoek niet groot, maar toch ligt de bodem van de emmer van Van Hal vol met kleine haring. "Dat is op zich opvallend. Gisteren vingen we namelijk veel zandspiering."

Vijf jaar
Het onderzoek van Rijkswaterstaat duurt vijf jaar. Ieder jaar wordt een ander aspect van de natuur onderzocht. Zo kijkt men dit jaar naar de visstand, maar wordt er in de komende jaren ook aandacht besteed aan onder meer broedende vogels in de duinen.

De eerste onderzoeksresultaten worden volgend jaar verwacht.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS