Archief

Laatste Govert van Wijn Orgelconcours op komst

Aankomende zaterdag wordt voor de vijfentwintigste en laatste keer in de Groote Kerk in Maassluis het Govert van Wijn Orgelconcours gehouden. Organisator en vaste organist van het Garrelsorgel in de kerk, Jaap Kroonenburg snapt dat het niet meer door kan gaan: "Er is gewoonweg te weinig belangstelling voor het orgel."

Toch hoopt Kroonenburg op een mooi laatste concours, waar jonge talenten tot dertig jaar, amateurs en professionals kans maken op een mooie geldprijs. Een professionele jury, bestaande uit Bas de Vroome, Rien Donkersloot en Susanna Veerman (die laatste twee hebben het concours ook eens gewonnen) velt een oordeel over de orgelkunsten van de deelnemers. De dertien aangemelde kandidaten spelen een verplicht werk dat speciaal voor hen gecomponeerd is en een vrij werk.

Het concours draagt de naam van Govert van Wijn omdat hij ooit op zijn negentigste verjaardag het bekende Garrelsorgel heeft geschonken aan de Groote Kerk. De rijke en alleenstaande reder heeft veel voor de stad betekend. Hij stierf kinderloos, maar had veel aandacht voor de jeugd. Dat is ook de reden dat het concours zich op jongeren richt.

Categorieen:
Maassluis Cultuur