Archief
Fred van der Ende 1

Fred van der Ende 1

Lange wachttijden balie-afspraken in Westland nog niet voorbij

De gemeente Westland worstelt nog met lange wachttijden voor balie-afspraken op het gemeentehuis in Naaldwijk. Vanwege het beperkte aantal balies kan het inhaalproces van de wachttijden echter helaas nog wel enige tijd duren. Dat heeft het college van B en W dinsdag geantwoord op schriftelijke vragen van de fractie van LPF-Westland.

De nagestreefde servicenorm in Westland voor een aanvraag van reisdocumenten of rijbewijs is "binnen twee werkdagen", maar een wachttijd van meer dan een week was in de afgelopen maanden eerder regel dan uitzondering.

Herhaling van een piek

Vanaf begin januari zijn de wachttijden voor het maken van een afspraak snel opgelopen. Dit is volgens het college onder meer het gevolg van een enorme piek in de aanvragen voor reisdocumenten die vijf jaar geleden plaatsvond en zich nu herhaalt. Verder is er een samenloop met een deels onverwachte piek in zowel rijbewijsaanvragen en registratie van niet-ingezetenen als in het telefonisch Klant- en Contactcentrum.

Maatregelen

"Inmiddels hebben wij maatregelen genomen om de opgelopen wachttijden zo snel mogelijk terug te brengen tot de servicenorm. Daartoe zijn tijdelijk extra baliemedewerkers ingehuurd en worden komende maanden o.a. de openingstijden tijdelijk uitgebreid. Vanwege de beperkte balie-capaciteit (aantal balies) kan het inhaalproces van de wachttijden echter helaas nog wel enige tijd duren", verklaren B en W. "Intussen proberen wij te voorkomen dat inwoners door de opgelopen wachttijd in de problemen komen. Elke dag is het mogelijk om een spoedaanvraag in te dienen, waardoor - indien nodig - een benodigd reisdocument binnen twee werkdagen wordt ontvangen."

'Instuifbalie'

"Is het college het met ons eens, dat er in het nieuwe gemeentehuis een balie moet komen waar je direct geholpen kan worden zonder afspraak?", was de slotvraag van de LPF. "Nee. Het werken op afspraak werkt al jaren goed. Er bestaat geen aanleiding om deze werkwijze te verlaten. Wel bezien we continu of er nog verbeteringen mogelijk zijn in onze dienstverlening", besluit het college.



Ook vertraging bij vragen

Bij het reageren op schriftelijke vragen hebben B en W overigens ook te kampen met vertraging. De vragen van de LPF waren eind januari ingediend. Voor de beantwoording staat standaard een periode van vier weken, het zijn er in dit geval elf geworden.