Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Lezing Adri van Vliet in Witte Kerkje Maassluis

do 14 sep
Lezing Adri van Vliet in Witte Kerkje Maassluis

Op donderdag 14 september zal de Maassluise historicus dr. Adri P. van Vliet in het Witte Kerkje te Maassluis een presentatie verzorgen over zijn nieuwste boek: Bastaard van Oranje. Het boek gaat over Justinus van Nassau, de bastaardzoon van Willem van Oranje. Van Vliet schetst in dit boek het boeiende leven van deze tot nu toe onderbelichte telg uit het geslacht van Oranje. Bij de presentatie zal hij zo nu en dan ook een uitstapje maken naar Maassluis.

Over Justinus van Nassau, de enige bastaardzoon van Willem van Oranje, is tot nu toe weinig gepubliceerd. In veel literatuur over de Oranjes komt hij slechts zijdelings voor. Bekend zijn de speculaties over zijn afkomst, zijn huwelijk met Anna van Merode, zijn gouverneurschap over Breda en de overgave van die stad aan de Spaanse veldheer Ambrogio Spinola in 1625. Hier blijft het veelal bij. In deze nieuwe biografie passeert Justinus’ hele leven de revue. Het verhaal van deze buitenechtelijke zoon van Willem van Oranje en zijn maîtresse Eva Elinx loopt voor een groot deel parallel met de hoogte- en dieptepunten uit de eerste helft van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Justinus van Nassau kreeg een adellijke opvoeding aan het hof van Willem van Oranje en studeerde als eerste Nassautelg aan de universiteit te Leiden. Hij vocht tegen de Spaanse Armada, bestreed Duinkerker kapers en te land nam hij onder meer deel aan de inname van Breda met het Turfschip en de Slag bij Nieuwpoort. Daarnaast leert men Justinus kennen als een diplomaat die logeerde aan het Franse en Engelse hof en als iemand die schipperde tussen de belangen van zijn halfbroers Maurits en Filips Willem. Justinus overleed in juni 1631 en werd in de Hooglandse Kerk te Leiden begraven.
Locatie: Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1, Maassluis
Tijd 20.00 uur
Toegang gratis


Deel deze pagina: LinkedIn Google+
2SB
di 21 nov
In het Kenniscafé Toerisme en Recreatie voor recreatieve ondernemers uit de regio geeft Steven de Jong van...
za 25 nov
Op zaterdag 25 november organiseert Young Carma, onderdeel van Inloophuis Carma, een bakmiddag voor jongens en meiden...
di 28 nov
(Workshop/Cursus)

Bierproeverij in De Naald

Op dinsdagavond 28 november organiseert De Naald in samenewerking met internationaal Biersommelier Kim Sonneveld een...
do 30 nov
Bestuurdersbank Westland organiseert met regelmaat een interactieve kennis- en netwerkbijeenkomst, genaamd College...
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS