Archief

Maatregelen tegen mijden van zorg kosten 350.000 euro

De maatregelen die de gemeente Westland heeft genomen om te voorkomen dat mensen uit financiƫle overwegingen zorg mijden, kosten naar verwachting ruim 350.000 euro. Dit schrijft het college van B en W in antwoord op vragen van de PvdA en Westland Verstandig.

Mensen met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsuitkering kunnen aanspraak maken op een collectieve aanvullende verzekering. De grens lag voorheen op 110 procent. Ook is er nu een compensatieregeling van 100 euro voor het verplichte eigen risico. Er maken nu 1.265 mensen gebruik van de door de gemeente met zorgverzekeraar DSW overeengekomen verzekering. De meerkosten voor de gemeente worden gehaald uit het Wmo-budget en middelen die de gemeente voor het minimabeleid beschikbaar heeft.

Daarnaast int de gemeente jaarlijks bij 1.400 cliƫnten geen eigen bijdrage voor een Wmo-voorziening, zo meldt het college. De gemeente krijgt elk jaar van het Rijk ruim een half miljoen euro als compensatie voor meerkosten als gevolg van een chronische ziekte of handicap. Dat geld gaat elk jaar helemaal op. Vanaf 2017 zal de gemeente meer eigen middelen kwijt zijn aan meerkostenregelingen dan de jaarlijkse rijksbijdrage, aldus het college.

Categorieen:
Westland Politiek