Archief

NAM kan niet gaan boren bij Molenslag; mogelijk leefgebied hagedissen

De NAM kan voorlopig nog niet beginnen met het dichten van het (minieme) gaslek bij Molenslag in Monster, omdat de voormalige winningslocatie mogelijk een leefgebied is van rugstreeppadden en zandhagedissen. Deze onthulling deed een woordvoerder van de NAM dinsdagavond in een presentatie voor de Westlandse gemeenteraad.

Deze maand had de NAM al willen beginnen met de voorbereidingswerkzaamheden voor de komst van een boortoren, maar die moeten nu minimaal wachten tot na de winterperiode. Pas als de eventuele vorst uit de grond is, kan blijken of er in het nu zanderige gebied padden en hagedissen tevoorschijn komen.

In elk geval worden er rondom het terrein zogeheten paddenschermen geplaatst, zodat er direct na de winter geen padden en hagedissen van buiten de locatie naar binnen kunnen komen.

Schatting: duizend uur boren

Als alles meezit, kan in maart onderzoek worden uitgevoerd naar de aanwezigheid van rugstreeppadden en zandhagedissen. Heeft dat een voor de NAM positieve uitkomst, dan kan op zijn vroegst in april een boortoren op het terrein worden geplaatst.

Naar schatting zullen de boorwerkzaamheden zo'n duizend uur in beslag nemen. De NAM zou dit in economisch opzicht het liefst 24 uur per dag doen, omdat de boortoren 100.000 euro per etmaal kost. Maar omdat er vlakbij woningen staan, wordt gedacht aan boren tussen 7.00 uur en ergens in de loop van de avond.

Fractievoorzitter Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland opperde om in de weekenden niet te boren, om de omwonenden rust te gunnen.

Indien dit werkelijkheid wordt, zal de buurt wel aanzienlijk langer met de boorproces opgescheept zitten. Dan zou dit de hele zomerperiode gaan vergen en dat komt vanzelfsprekend slecht uit met betrekking tot het recreatieverkeer en de strandgangers.

Mede tegen die achtergrond wierp Karin Zwinkels van het CDA de gedachte op om pas na de zomer met de hersteloperatie te beginnen.

Voor de NAM maakt dat op zich niet veel uit, want de huidige situatie is volgens haar "op zich duurzaam en veilig". Maar er bestaat ook maatschappelijke druk om de feitelijke tekortkoming in de afsluiting van de put zo snel mogelijk definitief op te lossen. De NAM gaat nu direct weer in gesprek met de omwonenden over hun wensen.

In september jl. heeft een afstudeerder van de Universiteit Utrecht onderzoek uitgevoerd naar het grondwater bij oude gas- en oliewinningslocaties in heel Nederland. Voor dit onderzoek heeft hij op 29 plekken metingen in de ondiepe ondergrond uitgevoerd, waarvan 21 voormalige NAM-locaties. Op geen van de locaties zijn verontreinigingen aangetroffen, behalve bij de vroegere NAM-locatie aan de Molenslag. In de jaren negentig is deze put volgens de wettelijke regels afgesloten en opgeruimd, aldus de NAM. Maar er blijken haarscheuren in het cement rondom de afgedichte buis te zitten.

Categorieen:
Monster Westland Algemeen