Archief

Niet reigers, maar bomen hinderen bestemming Schefferkamp

Niet de kolonie blauwe reigers bij het Schefferkamp in De Lier, maar de wettelijke compensatie voor de om te hakken bomen vertragen de bestemmingswijziging van de locatie. Dit blijkt uit antwoorden van B en W op vragen van GroenLinks en Westland Verstandig.

Het Rijksvastgoedbedrijf wil het perceel, dat nu de bestemming Maatschappelijk heeft, verkopen zodat er een glastuinbouwbedrijf kan komen. De gemeente wil aan een wijziging van de bestemming meewerken, omdat het perceel in het duurzaam glastuinbouwgebied ligt zoals dat is vastgesteld in de Structuurvisie Westland. Van verschillende kanten werd negatief op de plannen gereageerd, omdat er een reigerkolonie huist en omdat er veel bomen zouden moeten worden gekapt.

Uit onderzoek is echter gebleken dat de reigers het plangebied voornamelijk gebruiken als broed- en overnachtingslocatie. Volgens de Flora en Faunawet zijn de nesten daarom alleen beschermd als er in de directe omgeving geen alternatieven voor de vogels zijn. Volgens B en W is zo'n alternatieve locatie te vinden binnen ongeveer 2 kilometer van de huidige nesten.

De bomen mogen echter volgens de Boswet alleen gekapt worden als er een vergelijkbare herplanting plaats vindt. In dit geval zou dat gaan om tenminste 1,27 hectare. Het college zegt toe dat het wijzigingsplan pas zal worden vastgesteld als er duidelijkheid is over de compensatie, die moet voldoen aan de eisen van de Boswet.

Categorieen:
De Lier Westland Politiek