Archief
Tom van Bemmel

Tom van Bemmel

Nog steeds geen duidelijkheid over oorzaak vissensterfte

Het is nog steeds niet duidelijk wat vorige week de vissensterfte in de Maassluise Zuidvliet veroorzaakt heeft. Het Hoogheemraadschap van Delfland liet vorige week nog weten dat er hoogstwaarschijnlijk wel een link is met het vervuilde bluswater dat in slootjes in Maasland terecht is gekomen, na een brand in een schuur aan de Kwakelweg, maar kan daar nog geen uitsluitsel over geven.

Burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland schrijft in zijn weekboek iets heel anders: "De oorzaak zou eerder gezocht moeten worden in de grote hoeveelheid rioolwater in het oppervlaktewater in Maassluis." Volgens hem kan het niet eens het bluswater uit Maasland zijn: "Want als je de werking van gemalen en stroomrichting kent, kom je eigenlijk tot de conclusie dat dit niet de oorzaak kan zijn. "

Maar die uitspraak durft het waterschap niet te ondersteunen. "Die uitspraak is wat voorbarig," aldus een woordvoerder van Delfland. Ondertussen liggen er nog steeds hier en daar dode vissen in de Zuidvliet. Wel werd vrijdag aangegeven dat het zuurstofpeil in het water weer in orde is. Maandagmiddag hoopt het waterschap meer duidelijkheid te kunnen geven, dan komen er weer nieuwe meetresultaten beschikbaar.