Archief
Archief WOS Media 2

Archief WOS Media 2

OM: 'Verder onderzoek niet opportuun en strafbaarheid twijfelachtig'

Het Openbaar Ministerie wil zijn schaarse opsporingscapaciteit niet inzetten om te onderzoeken of Westland Verstandig geheime informatie uit het besloten fractievoorzittersoverleg van 8 september vorig jaar met de pers heeft gedeeld. Bovendien is het volgens het OM maar de vraag of Westland Verstandig stukken op haar website heeft geplaatst die rechtstreeks uit een besloten vergadering op 13 september kwamen en is strafbaarheid van het plaatsen van door advocaten in omloop gebrachte stukken twijfelachtig.

Burgemeester Van der Tak heeft vrijdagmiddag vooruitlopend op het openbaar maken van de brief van het OM over de aangifte tegen Westland Verstandig toch de argumentatie van justitie (deels) bekend gemaakt. Dat gezien de al gedane publicaties over de zaak. De kern van de brief is dat het OM het onderzoek niet voortzet, aldus Van de Tak.

Het OM trekt uit het voorbereidend onderzoek de conclusie dat het erop lijkt dat Westland Verstandig geheime informatie uit besloten overleg op 8 september met de pers heeft gedeeld, zo schrijft Van der Tak. Maar van dat overleg bestaat geen verslag. Er is nader strafrechtelijk onderzoek nodig en het OM wil daar niet aan beginnen, omdat dergelijke onderzoeken veel capaciteit vergen en zelden tot vaststellen van het lek leiden.

Ook wordt er geen strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het publiceren van stukken die in de besloten vergadering van 13 september aan de orde waren geweest, wat de directe aanleiding voor de aangifte was. Het staat niet vast dat de fractie rechtstreeks uit de vergadering heeft 'gelekt' en verder zet het OM bij voorbaat vraagtekens bij de strafbaarheid van plaatsen van stukken die de fractie op een andere manier had verkregen.

Categorieen:
Westland Politiek