Archief

Openstelling Monstersche Sluis zeer onzeker

Het is erg onzeker en steeds onwaarschijnlijker dat de Monstersche Sluis in Maassluis weer opengesteld wordt. Het project waar al tenminste vijf jaar aan gewerkt wordt door een team van vrijwilligers, onder leiding van initiatiefnemer Bert de Reuver, kan een steun voor de aanvraag van subsidies uit naam van de gemeente Maassluis en het Hoogheemraadschap van Delfland vergeten.

De gemeente en het waterschap zijn bang dat ze anders juridisch verantwoordelijk worden voor eventuele hoge kosten die in de toekomst gemaakt moeten worden om de sluis open te krijgen en te onderhouden. De twee overheidsinstellingen vinden dat niet verantwoord.

De Reuver is enorm teleurgesteld in Maassluis en Delfland, zo laat hij desgevraagd weten: "Ze trekken zo eigenlijk de stekker uit het project. Een mandaat (aanvraag van subsidies uit naam van de gemeente/waterschap red.) is essentieel voor subsidieaanvragen omdat alleen de eigenaar van de sluis subsidie aan kan vragen. We moeten ons beraden of we nog wel doorgaan met de sluis."

De stichting Monstersche Sluis zet zich al jaren in voor de opening van de sluis en haalde op meerdere manieren geld op, waaronder door de verkoop van stadsbier en het breien van truien. Ook is er een veiling geweest en hebben meerdere bekende regiogenoten aangegeven dit initiatief te steunen, waaronder schrijver Maarten 't Hart, burgemeester Sjaak van der Tak van Westland en burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.