Archief

Opnieuw rupsenbestrijding in Maasland

De gemeente Midden-Delfland zal de komende tijd opnieuw eikenbomen in Maasland preventief behandelen tegen de eikenprocessierups. Sinds 2010 komt de rups voor in de gemeente, die met zijn brandharen irritaties veroorzaakt bij mens en dier. In de periode van 17 april tot 10 mei worden de bomen 's nachts bespoten met een biologisch middel.

Het bestrijdingsmiddel bestaat uit microscopisch kleine aaltjes, oftewel nematoden. "Deze aaltjes komen van nature in ons land voor. Ze tasten de rupsen aan, waardoor deze dood gaan", licht de gemeente toe. "Deze bestrijdingsmethode past binnen het gemeentelijk beleid van natuurvriendelijk groenbeheer en is alleen schadelijk voor de rupsen en veilig voor mensen en (huis-)dieren."

De rupsen worden bestreden op plekken waar veel overlast verwacht wordt. De eiken die bespoten worden staan in het sportpark bij de Baanderheer, aan het begin van de Kluisweer, de Doelstraat, het Pynasplein en de Oude Veiling in Maasland. Aangezien nematoden niet tegen UV-licht kunnen, wordt de bestrijding 's avonds laat of 's nachts uitgevoerd.