Archief

Plan voor 'asbestboerderij' valt in goede aarde bij gemeenteraad

Een meerderheid van de gemeenteraad van Midden-Delfland kan zich vinden in het plan van het college van B en W voor oplossing van de kwestie Abtswoude 52 in Schipluiden. Dit kwam dinsdagavond naar voren in een commissievergadering. De als 'asbestboerderij' bekende locatie zou, na een grondige sanering, moeten worden bestemd voor veehouderij en recreatieve doeleinden.

Inspreker Peter Smit hield een uitvoerig pleidooi over de historie van Abtswoude 52, dat tot 2004 tot de gemeente Delft behoorde. Smit is van mening dat de gemeente, gezien het verleden, moet afzien van de plannen om het complex te saneren en om te vormen tot een "nieuw icoon in het landschap van Midden-Delfland".

Faillietverklaring

Sinds juni 2010 ligt er een noodverordening op de boerderij en naaste omgeving, vlak nadat er een schuur was gesloopt waarbij asbest is vrijgekomen. Door het gedwongen vertrek van de toenmalige elf bewoners en een reeks paarden vielen de inkomstenbronnen van boer John van Trierum weg. De gemeente heeft een vordering op hem die inmiddels is opgelopen tot vier ton. In juni vorig jaar werd de boer failliet verklaard.

"Naar wie in welke mate schuld heeft aan de ontstane situatie wordt niet meer gekeken. De vrije markt mag niet meedoen in onderhandelingen met de curator, omdat hij het alleen maar aangeboden heeft aan de gemeente Midden-Delfland als enige gegadigde", meldde Smit.

Volgens wethouder Van Oord heeft zuivere marktwerking in de afgelopen zes jaar geen oplossing opgeleverd. "Er is sprake van een immens vervuilingsprobleem waarvan de oplossing met zes nullen wordt geschreven. We kunnen het ons niet permitteren de situatie nog een aantal jaar te laten voortbestaan", aldus Van Oord.

Aankopen

Om tot een integrale oplossing van deze slepende kwestie te komen, wil het college van Midden-Delfland de gronden aankopen en deze vervolgens, in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, saneren. Daarna kan het perceel een nieuwe, recreatieve bestemming krijgen. Als de boel gesaneerd is, zou het complex moeten worden ingericht als "beleefbaar (agrarisch) groen met oog voor historische landschapselementen", met mogelijk een wandelverbinding (struinpad) naar de noordelijk gelegen Tanthofkade.



De fractie van Mijn Partij heeft laten weten intern nog in bespreking te willen gaan over de voorgelegde plannen van het college. In de raadsvergadering van 25 april staat de toekomst van Abtswoude 52 op de agenda.