Archief

Plannen voor 'Dorpshuis' in Maasland worden verder uitgewerkt

De plannen voor het ontwikkelen van het oude gemeentehuis in Maasland tot 'Dorpshuis' worden verder uitgewerkt. Daarmee stemde een meerderheid van CDA, OGP en Mijn Partij in de Midden-Delflandse gemeenteraad in. De fracties van VVD en PvdA stemden tegen.

In het gemeentehuis en aangrenzende pand Huize Barendrecht moet onder meer horeca komen, net als een 'dorpskamer' en vergader- en oefenruimten voor verenigingen en gezelschappen. Vanwege de slechte bouwkundige staat moeten de kantoorvleugel, de bodewoningen en de voormalige politiepost worden gesloopt. De Oude kerk, het Trefpunt en de oude Pastorie worden geschikt gemaakt voor multifunctioneel gebruik door verenigingen.

Vooral dat laatste kon niet rekenen op de steun van PvdA, dat meer ziet in het plan voor een Maeslanthuis, van initiatiefneemster en oud-wethouder Tineke van Nimwegen. Daarin wordt de oude kantoorvleugel opgeknapt en geschikt gemaakt als oefenruimte voor muziekvereniging. "De muziekverenigingen opteren voor het Maeslanthuis en niet voor de gebouwen van de Oude Kerk", zei Van Nimwegen die aan het begin van de vergadering insprak. Peter van Rijs, die insprak namens de Protestantse Gemeente, gaf overigens aan 'van harte bereid' te zijn om aan de wensen van de verenigingen tegemoet te komen. De kerk wordt de komende maanden grondig gerenoveerd.

PvdA-fractievoorzitter Elly de Jong diende nog wel twee moties in. In één riep ze onder meer op om een nieuw verenigingsgebouw te ontwikkelen en in overleg te gaan met investeerders en de initiatiefgroep Maeslanthuis en een voorstel voor de exploitatie van een Maeslanthuis uit te werken. De tweede motie riep het college op in met het bestuur van de Oude Kerk de mogelijkheden te spreken over een vaste jaarlijkse subsidie voor de podiumfunctie van de Oude Kerk. Beide moties werden echter niet ondersteund.

Het Dorpshuis is een eigen variant van het college van burgemeester en wethouders op de vier ingediende plannen. De initiatiefnemers van de vier plannen moeten, net als andere geïnteresseerden, worden betrokken bij de verdere ontwikkeling van het plan.