Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Politiek

Filteren op datum:
        
TNO: uiterst kleine kans op beving van 3,9 op schaal van Richter vrijdag 23 maart 2018 13:01

TNO: uiterst kleine kans op beving van 3,9 op schaal van Richter

De ergste aardbeving die bij het gasveld ’s Gravenzande zou kunnen optreden, haalt maximaal 3,9 op de schaal van Richter. Maar de kans dat een dergelijke beving ook daadwerkelijk plaatsvindt, is uiterst klein. Dat blijkt uit het antwoord van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op vragen van de gemeente Westland naar aanleiding van een rapport van TNO, waarin staat dat er bij 's-Gravenzande 42 procent kans is op een aardbeving. De gemeente wilde weten wat dat risico inhoudt. Voor de gasvelden Gaag, Maasdijk, Monster en Noorderdam bedraagt de kans op trillingen 19 procent.Volgens TNO zegt de kans op trillingen niets over de kracht van de beving. Bovendien, zo stelt TNO, in vergelijkbare winningsvelden in Zuid-Holland (onder de lijn Amsterdam-Arnhem) hebben zich tot nu toe geen bevingen voorgedaan. Die maximale beving in 's-Gravenzande is overigens krachtiger dan de zwaarste beving in Groningen in de afgelopen tien jaar. Op vragen van Westland Verstandig zegt het college dat het niet de taak is van de gemeente om de NAM op de vingers te tikken, dat is aan Staatstoezicht op de Mijnen. Wel zal de gemeente proberen om met alle decentrale overheden een unaniem advies over het nieuwe winningsplan voor de gasvelden op te stellen. Westland wil daarin in ieder geval opgenomen zien dat er meetapparatuur wordt geïnstalleerd dat ook kleine seismische bewegingen in kaart brengt. Ook moet de NAM verantwoordelijk zijn voor schade door gaswinning. Daarbij moet net zoals nu in Groningen de bewijslast bij de NAM liggen en niet bij benadeelden.
Lees meer
Westlandvariant voor kruising Wippolderlaan 20 miljoen euro duurder donderdag 22 maart 2018 15:03

Westlandvariant voor kruising Wippolderlaan 20 miljoen euro duurder

Het gaat ruim 20 miljoen euro meer kosten om de kruisingen van de Wippolderlaan (N211) met de Veilingroute en de Laan van Wateringse Veld verdiept aan te leggen in plaats van met viaducten. Dat blijkt uit een vergelijkingsstudie tussen de twee plannen voor deze weg die is uitgevoerd door een onafhankelijk bureau, in opdracht van de provincie. Voor de reconstructie van de N211 liggen twee varianten op tafel, omdat een groep burgers uit de Zwethzone vreest voor de gevolgen van het gebied als het oorspronkelijke plan uit 2016 wordt uitgevoerd. Daarin staat dat de Wippolderlaan tussen de Veilingroute en de Laan van Wateringse Veld wordt verbreed van 2 x 2 naar 2 x 3 rijbanen en dat de twee kruisingen verhoogd worden aangelegd. De bewoners zijn bang dat het huidige plan van de provincie meer herrie oplevert en dat (een deel van) het natuurgebied Zwethzone tussen Wateringen en Den Hoorn hierdoor verdwijnt. Daarom hebben zij een alternatief ingediend.Dit alternatief omvat verdiept aangelegde kruisingen, behoud van het bestaande geluidsscherm tussen de Zwethzone en de N211 en verbreding van de Wippolderlaan aan de noordkant, waardoor de Zwethzone behouden blijft. Deze variant blijkt technisch haalbaar, maar is dus wel een stuk duurder. Het oorspronkelijke ontwerp van de provincie gaat 41,6 miljoen euro kosten, de variant van bewoners van de Zwethzone 63,8 miljoen euro. De gemeenteraden van Westland en Midden-Delfland buigen zich binnenkort over de reconstructie. Eerst wordt op 19 april in Wateringen een informatieavond gehouden voor bewoners, waarin een toelichting wordt gegeven op de onderzoeksresultaten.
Lees meer
Politiek aan zet over kruising Veilingroute/Wippolderlaan woensdag 21 maart 2018 15:03

Politiek aan zet over kruising Veilingroute/Wippolderlaan

Gaat de Wippolderlaan straks met een viaduct over de Veilingroute heen of komt er een verdiept aangelegde kruising? Daarover mogen onder meer de betrokken gemeenteraden binnenkort beslissen. Voor de reconstructie van de weg liggen niet één, maar twee plannen op tafel, omdat een groep burgers uit de Zwethzone vreest voor de gevolgen van het gebied als het oorspronkelijke plan wordt uitgevoerd. De Wippolderlaan wordt tussen de Veilingroute en de Laan van Wateringse Veld verbreed van 2 x 2 naar 2 x 3 rijbanen. In het plan van 2016 staat tevens, dat de twee kruisingen verhoogd worden aangelegd. Dit leverde echter weerstand op van de bewonersgroep. Zij zijn bang dat het huidige plan van de provincie meer herrie oplevert en dat (een deel van) het natuurgebied Zwethzone tussen Wateringen en Den Hoorn hierdoor verdwijnt. De afgelopen periode hebben de bewoners een eigen variant, de zogenoemde Westlandvariant, uitgewerkt. Het plan omvat verdiept aangelegde kruisingen, behoud van het bestaande geluidsscherm tussen de Zwethzone en de N211 en verbreding van de Wippolderlaan aan de noordkant, waardoor de Zwethzone behouden blijft. Deze variant blijkt technisch haalbaar."Er ligt nu een rapport waarin beide varianten goed zijn uitgewerkt. Nu is het aan de bestuurders om een goede afweging te maken", zegt Hans Boot namens het bewonersinitiatief. Wanneer de gemeenteraden spreken over de Wippolderlaan is nog niet duidelijk. Eerst wordt op 19 april in Wateringen een informatieavond gehouden voor bewoners, waarin een toelichting wordt gegeven op de onderzoeksresultaten.
Lees meer