Archief

PvdA: Zijn de risico's van aardwarmteboringen in Westland bekend?

Zijn bij de aardwarmteboringen in Westland wel uitgebreide risicoanalyses gemaakt met betrekking van de effecten op de omgeving? Dat wil de raadsfractie van PvdA Westland weten. De partij stelt daarom vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

De sociaaldemocraten halen een advies aan van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) aan de gemeente Groningen. Volgens SodM onderschat Groningen stelselmatig wat de aardbevingsrisico's zijn bij boringen en exploitatie van aardwarmte in de buurt van gaswinningen.

De tweekoppige fractie wil weten of het college van dit advies op de hoogte is en of er in Westland aardwarmteboringen uitgevoerd of gepland zijn in de buurt van aardgaswinningsvelden. Verder hoopt de partij dat het college meer kan zeggen of SodM ook in Westland hier onderzoek naar heeft gedaan en wat daar dan uitgekomen is.

Mocht SodM niet bij de risicoanalyses betrokken zijn geweest, dan willen de sociaaldemocraten weten of er volgens het college genoeg aandacht is besteed aan de omgevingsrisico's.

SodM eerder al kritisch

In de zomer van dit jaar kwam toezichthouder SodM nog met een kritische brief waarin werd gesteld dat de veiligheid en de bescherming van het milieu op dit moment onvoldoende geborgd worden bij aardwarmteprojecten.

In onze regio zijn al vier aardwarmteprojecten operationeel en wordt binnenkort gestart met de zogeheten Triasboring op een complex bij de Lange Broekweg in Naaldwijk, waar - voor het eerst in ons land - naar een diepte van vier kilometer wordt geboord.