Archief

Raad van State formuleert zelf parkeerplaatseis Mooi Uilehorst

De Afdeling Rechtspraak van Raad van State heeft zelf een verplichting geformuleerd voor bewoners van het plan Mooi Uilehorst in Honselersdijk, dat zij in hun voortuin een parkeerplaats moeten hebben. De gemeente Westland had in augustus vorig jaar in een tussenuitspraak opdracht gekregen om het bestemmingsplan aan te passen, maar die reparatie kon geen goedkeuring wegdragen bij de Raad van State.

Het hoogste (bestuurs)rechtscollege van ons land heeft woensdag enkele omwonenden in het gelijk gesteld. Zij vonden, dat er met het Reparatiebesluit van 15 november 2016 nog altijd onvoldoende waarborg bestond dat de parkeerplaatsen in het plangebied aangelegd en in stand gehouden zullen worden.

'Mooi Uilehorst' omvat twaalf woningen, waarvoor in februari dit jaar de eerste paal werd geslagen. Enkele omwonenden waren niet gekant tegen de woningbouw als zodanig, maar stelden dat de gemeenteraad van Westland in de belangenafweging onvoldoende gewicht heeft toegekend aan de parkeerproblematiek in de wijk. Daarom moest er bij negen woningen een verplichting worden opgenomen dat in de voortuin een parkeerplaats wordt aangelegd én in stand gehouden.

De gemeente Westland moet nu aan de betrokken omwonenden in totaal 1.485 euro aan proceskosten en 168 euro aan griffierecht vergoeden.