Archief

Raad van State vernietigt bestemmingsplan De Rentmeester; nog geen mega-Jumbo in Naaldwijk

Het bestemmingsplan De Rentmeester en de door de gemeente Westland verleende omgevingsvergunning zijn door de Raad van State vernietigd. Dit betekent, dat er in elk geval voorlopig geen grote Jumbo Foodmarkt komt naast het winkelcentrum De Tuinen in Naaldwijk.

Tegen het betrokken bestemmingsplan was bij de Raad van State beroep ingesteld door de eigenaar van winkelcentrum De Tuinen (Stichting Spoorwegpensioenfonds), vijf winkeliers die buiten De Tuinen gevestigd zijn en bewoners van naburige appartementencomplexen.

De Rentmeester is voorzien op het braakliggende terrein westelijk van De Tuinen naast het appartementencomplex De Secretaris.

De Raad van State concludeert onder meer, dat de actuele regionale behoefte aan de voorziene supermarkt niet deugdelijk is onderzocht. "De conclusie dat er een kwalitatieve behoefte bestaat en dat op grond van die kwalitatieve behoefte vaststaat dat geen onaanvaardbare leegstand ontstaat, kan niet worden gevolgd."



Parkeren

Bij de ontwikkeling van een nieuw bestemmingsplan voor De Rentmeester moet er ook wat veranderen op het gebied van parkeren. Hierbij wijst de Raad van State op twee aspecten. Ten eerste zouden er in het nu vernietigde plan minder parkeerplaatsen worden gerealiseerd dan de gemeenteraad in de plantoelichting heeft gesteld, ten tweede is niet duidelijk waarom de 12 bestaande parkeerplaatsen aan het plan kunnen worden toegerekend. Dat is niet deugdelijk gemotiveerd, stelt de Raad van State.



Reactie Westland Verstandig

De uitspraak van de Raad van State is welhaast met gejuich begroet door de lokale partij Westland Verstandig, die in september vorig jaar als enige fractie tegen het bestemmingsplan stemde. "Wat ons betreft, is dit het geschikte moment om af te zien van dit megaplan en in te steken op een veel kleinere supermarkt op een wel

geschikte locatie in Naaldwijk. Op deze plek zou dan gerealiseerd moeten worden de destijds geplande tweede fase van het appartementencomplex. Nu de economische tijden weer beter zijn, zal daarvoor - gezien de ligging tegen het centrum aan - een grote interesse zijn. Deze locatie is uitermate geschikt voor zorgwoningen", zegt Westland Verstandig in een reactie.