Archief

Rotterdams plan wekt wrevel bij Westlands college

Het voorstel van de Rotterdamse wethouder Simons om 28 tuinderswoningen in Hoek van Holland om te zetten naar burgerwoningen is slecht gevallen bij de gemeente Westland. Dat bleek woensdagavond uit de reactie van wethouder Karin Zwinkels op vragen van GemeenteBelang Westland (GBW).

GBW-raadslid Joep van Veen had de vragen voorgelegd naar aanleiding van een publicatie op WOS.nl op dinsdag. Wethouder Zwinkels onderstreepte, dat het voornemen absoluut niet in het belang is van de ontwikkeling van de glastuinbouw. Zij meldde desgevraagd, dat er geen overleg geweest is met de gemeente Westland. Pogingen om deze woensdag in contact te komen met haar Rotterdamse collega Simons waren vergeefs, zo meldde zij.



"Dat voorstel staat eigenlijk gelijk aan het toelaten van burgerwoningen", aldus Zwinkels. De marktwaarde van de agrarische woningen groeit bij omzetting substantieel. Daarmee wordt de woning onbetaalbaar in het kader van herstructurering van glastuinbouwgebied, verklaarde Zwinkels.

In Westland kan strijdige bewoning in glastuinbouwgebied worden gedoogd, onder de voorwaarden dat die woning voor de agrarische woningwaarde beschikbaar blijft en kan worden opgeëist indien er zich daadwerkelijk een tuinbouwbedrijf wil vestigen op de betreffende locatie.

Het voorstel van Simons stond woensdagochtend als ingekomen stuk op de agenda van de Commissie Ruimtelijke Ordening van de Rotterdamse gemeenteraad. Daar werd besloten om het plan ongewijzigd op de agenda van de gemeenteraad van 28 juni te plaatsen.