Archief
Archieffoto Fred van der Ende

Archieffoto Fred van der Ende

Schorsing griffier houdt gemeenteraad Westland bezig

De gemeenteraad van Westland is nog druk bezig met de afhandeling van de schorsing van raadsgriffier Nico Broekema. De raad heeft er dinsdagavond opnieuw enkele uren achter gesloten deuren over vergaderd.

Westland Verstandig wilde als enige fractie, dat de kwestie in de openbaarheid zou worden behandeld, mede omdat de persoon in kwestie daar zelf om heeft gevraagd. Alle acht andere fracties stemden in met een besloten vergadering, waarbij de LPF nog nadrukkelijk motiveerde "omdat het om personen gaat".



Schorsing


Griffier Broekema werd op donderdag 8 september per direct geschorst, omdat hij bepaalde (mogelijk geheime) stukken met betrekking tot de afhandeling tot de Wateringse 'asbestbrand' had willen toesturen aan een onderzoeker die daartoe een verzoek had ingediend. Vervolgens kwam er uit de naaste werkomgeving meer kritiek op zijn handelen naar voren. Kort na het ingaan van de schorsing werd de gemeente namens de griffier gedagvaard voor de Haagse rechtbank, maar Broekema zag uiteindelijk van deze confrontatie af.



Geheimhouding


Uit stukken die door Westland Verstandig op internet zijn gepubliceerd, bleek onder meer dat de gemeente(raad) al eerder afscheid wilde nemen van de griffier, waartoe hem in december 2015 een voorstel was gedaan.

Omdat Westland Verstandig in deze zaak de geheimhouding zou hebben geschonden, is tegen de leden van deze fractie aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

De functie van griffier

De griffier is de eerste adviseur van de gemeenteraad en heeft, ook al is hij ambtenaar, een onafhankelijke positie. Hij adviseert de burgemeester en gemeenteraadsleden zowel inhoudelijk als procedureel. De griffier geeft daarnaast leiding aan de afdeling Griffie. Broekema is sinds maart 2005 griffier van de gemeente Westland.